Zažiga

3 Zažgi

Prenesi v

Slovenija - moja domovina (VIDEO)

Aleš Čerin, uredništvo SkavtNet 22.11.2011
Zgodovinarka, voditeljica in publicistka dr. Rosvita Pesek je na letošnjih Nikodemovih večerih imela odlično predavanje o domoljubju in naši osamosvojitveni zgodovini. Vredno ogleda!
Dr. Rosvita Pesek (Avtor: Marko Jerina)

"Skavt je zvest Bogu in domovini." se glasi drugi skavtski zakon. Odrasli skavti pa so v knjižici "Duhovna podoba odraslega skavta" zapisali: "Vsaka država in narod imata svojo zgodovino. Tako spada k zvestobi domovini tudi poznavanje zgodovine svojega naroda in svoje države ter pomembnih osebnosti svojega naroda." Dr. Rosvita Pesek je govorila prav o tem, o slabem poznavanju svoje zgodovine, še posebej pomembnega dela - narodovega osamosvajanja.

Takole je dr. Rosvita Pesek začela svoje predavanje: “Kjer so pričakovanja velika, je tudi razočaranje silno.” in “Tisti, ki jim lastna država ni bila v miselnem horizontu, jo danes s težavo postavljajo na oltar naroda.”

V nadaljevanju se je dotaknila vloge domoljubja pri nas in predstavila rezultate ankete med mladimi o poznavanju osamosvojitvene zgodovine. Rezultati kažejo na veliko pomanjkanje znanja. Ure tega obdobja so prav na koncu 4. letnika srednje šole in jih ponavadi kar spustijo ali pa so četrtošolci z mislimi takrat že pri maturi.

Skavti bi se v anketi gotovo bolje odrezali, kajne?

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.