Zažiga

5 Zažgi

Prenesi v

Skavtske barve pred Maximarketom

1
Martina Ilišinović, Uredništvo SkavtNET 15.05.2011
Če ste se 5.5. sprehodili mimo ploščadi Maximarketa ste zagotovo opazili živahne stojnice, plesalce, pevce, žonglerje, skavtinje in skavte... Pod taktirko organizatorjev Festivala za tretje življenjsko obdobje je potekal Dan medgeneracijske solidarnosti.
(Avtor: www.f3zo.si)

S prireditvijo Dan medgeneracijske solidarnosti so obeležili 29.april, oziroma evropski dan medgeneracijske solidarnosti ter tudi prvo obletnico ustanovitve gibanja za medgeneracijsko sodelovanje in evropsko leto prostovoljstva.

Na ploščadi Maximarketa je bilo živahno vse od 10.00 ure naprej, ko so se mimoidoči lahko ustavili na pisanih stojnicah različnih društev in organizacij, med katerimi smo se predstavili tudi skavti. Dodatno so vzdušje razgibale različne kulturne in umetniške točke na odprtem odru, med nastopajočimi pa so se znašli tako mlajši kot malo starejši talenti. 

Ustvarjalci Festivala za tretje življenjsko obdobje verjamejo, da je sodelovanje med mladimi in starimi ključnega pomena za prijaznejšo in bogatejšo družbo. V preteklosti so se namreč prav mladi učili iz izkušenj starejših. Danes ta prenos znanj zamira, ob enem pa se kaže tudi trend zamenjave vlog, ko mladi učijo starejše kako se lažje spopasti s pastmi informacijske družbe.

Kot vemo se skavti trudimo za dejavno medgeneracijsko sodelovanje, saj je eden izmed elementov skavtske metode tudi dejaven odnos med mladimi in odraslimi. Mnogo stegov na takšen ali drugačen način skrbi za aktivno medegeneracijsko sodelovanje, pa naj bo to z obiski doma ostarelih ali pa različnimi delavnicami.

Irena Mrak, steg Nova Gorica 1, se je nahajala na stojnici ZSKSS in nam je zaupala, da se je na klepetu ustavilo kar nekaj ljudi. Ostali pa so tudi skoraj brez vsega promocijskega materiala, ki so ga imeli na voljo. Pravi tudi: "Bili smo eni redkih, če ne kar edini mladi na stojnici, poleg akcije Mlade face. Bilo je zabavno, klepetavo in sončno."

Luka Novak, steg Ljubljana 2, je prav tako dan preživel za stojnico: "Skupaj z Ireno sva odgovarjala mimoidoči, mladim in starim, o skavtih, našem poslanstvu in kako sodelujemo na področju medgeneracijskega sodelovanja. Moram priznati, da so se starejši predvsem pogovarjali z nama o njihovi mladosti in njihovi taborniški izkušnji, če so jo imeli. Bili so navdušeni nad suhimi jabolčnimi krhlji, ki smo jih imeli na stojnici za posladkati. Nekateri so večkrat prišli po krhlje. Mislim, da smo naredili dobro promocijo skavtinj in skavtov, ter marsikateremu mimoidočemu polepšali dan s spomini na njihovo skavtsko/taborniško pot."

V trgovini Maximarket jpa je potekala prav posebna prostovoljska akcija "Jaz tebi vrečko, ti meni zgodbo". Ideja je bila, da mladi prostovoljci ponudijo pomoč starejšim nakupovalcem, starejši pa v zameno za prijazno pomoč z mladimi poklepetajo in z njimi delijo svoje zgodbe.

Skavtske barve so zastopali kar štirje prostovoljci. Barbara Arzenšek iz stega Celje 2 nam je zaupala svojo zgodbo: "Idejno mi je bila zadeva zelo všeč, škoda je bilo le to, da ni bilo neke gneče oziroma so ljudje kupovali zelo malo, tako da nismo imeli veliko dela. Nesla sem kar nekaj vrečk. Ko sem pristopila, so se ljudje branili pomoči, potem pa ko sem vztrajala, da jim pomagam, so bili zelo veseli. Ena izmed gospa mi je sredi poti od Maxija do Drame rekla: "No vidiš tukaj pa me ponavadi že pošteno roka boli, ko se mi vrečka zareže med prste." Ljudje so bili hvaležni in mi zadovoljni, če ni to dober primer vzajemnega medgeneracijskega sodelovanja."

Dobro obiskana prireditev je le še en dokaz več, da se ljudje vse bolj zavedamo pomena sodelovanja med generacijami. Znanje je potrebno deliti, pa naj bo to s strani mladih ali starejših, prav tako pa je sodelovanje tudi recept za manj osamljenosti in več veselja. Lahko samo upamo, da bo takšnih ali podobnih dogodkov v prihodnosti še več.

Fotogalerija
2 sliki

Komentarji (1)

Za komentiranje se prosim prijavi.