Zažiga

6 Zažgi

Prenesi v

Očistimo Slovenijo za vedno!

Barbara Tehovnik 22.12.2010
Prostovoljci znova združujemo moči - Vabilo k akciji iskanja divjih odlagališč v marcu 2011. Akcija Očistimo Slovenijo v enem dnevu! je bila nekaj posebnega. Več kot 270.000 se nas je združilo, povezali smo se za skupno dobro, prevzeli odgovornost za svoj kraj in pokazali, kako uspešni smo lahko, kadar se vsi borimo za isti cilj.
Taborna šola Metoda PP 2010 Taborna šola Metoda PP 2010 (Avtor: Matevž Cerar)

Prostovoljske čistilne akcije pa kljub mnogim pozitivnim učinkom problematike divjih odlagališč ne morejo trajno rešiti. Tudi če bi akcijo ponavljali, bi problem ostajal. Odpadki bi se vedno znova kopičili. Zato je potrebno začeti delati na tem, da do nelegalnega odlaganja sploh ne bi prihajalo. S tem namenom je med aprilsko akcijo nastal prvi vseslovenski register divjih odlagališč.

Čeprav so divja odlagališča tako zelo moteča za vse nas, pred aprilom 2010 marsikatera slovenska občina ni imela popisanih divjih odlagališč na svojem območju, zato tudi ni bilo mogoče pripraviti načrta za spopad z nelegalnim odlaganjem. Čeprav sta tako popis kot ustrezni sanacijski načrt za občine po zakonu obvezna, je tako stanje razumljivo. Za pripravo kakovostnega načrta je potrebno redno popisovati divja odlagališča, to pa je drago in zamudno. Redko katera slovenska občina si to lahko privošči.

In tu lahko na pomoč priskočimo prostovoljci! S popisovanjem divjih odlagališč lahko pomagamo, da se problematika divjih odlagališč končno reši.

Prostovoljski popisi divjih odlagališč bodo organizirani vsako pomlad. Prvič že v marcu 2011. Za vse popisovalce bodo že v februarju 2011 po večjih krajih v Sloveniji organizirana srečanja, kjer bodo izvedeli vse potrebne informacije in osvojili vse potrebne veščine za popis divjih odlagališč.

Prisrčno in v aktivističnem duhu vas vabimo, da postanete del popisovalske ekipe. Pridružite se tako, da na popis@ocistimo.si sporočite v kateri občini si želite popisovati. Za spodbudo naj povem, da ne boste sami - do danes je svojo pomoč pri spomladanskem popisu ponudilo že preko 150 prostovoljcev. Tu si lahko ogledate, katere občine še potrebujejo popisovalce.

Pomagate lahko tudi tako, da to pismo pošljete naprej, svojim znancem, sodelavcem, lokalnim društvom, šolam, vaši občini, da bomo lahko skupaj po svojih močeh prispevali za čisto okolje v svojem kraju.

Vsa najdena in popisana odlagališča bodo v pomoč občinskim in prostovoljskim čistilnim akcijam vedno javno dostopna na spletni strani www.ocistimo.si. Na www.ocistimo.si lahko tudi že sedaj popolnoma anonimno prijavite divja odlagališča, ki jih poznate.

Iskrena hvala za pomoč. Upamo, da se v prvih bojnih vrstah, združeni v boju za čisto naravo, še velikokrat srečamo!

Vaši Ekologi brez meja

T: 040 420 500
E: popis@ocistimo.si
www.ekologibrezmeja.si

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.