Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

Moja skavtska kariera - od volčiča do članice v WAGGGSovem odboru

Petra Stipanič, Prizadevna lisica, Ankaran 1 19.10.2016
Ko sem bila stara 6 let in me je mama vpisala k volčičem, sem si želela postati stegovodja Ankarana 1. Že takrat sem kazala visoke ambicije za gradnjo skavtske kariere ☺.
(Avtor: osebni arhiv)

Na koncu nisem bila stegovodja, sem pa tisto poletje (op. u.: l. 2011) dobila priložnost služiti v WAGGGSovem Evropskem odboru (World Association of Girl Guides and Girl Scouts) za obdobje treh let. Postala sem druga oseba iz Slovenije v 100-letni zgodovini WAGGGSa, ki je del tega odbora in lahko podpiram strateške odločitve v naši Evropski regiji.

Rada bi vam čim bolj na kratko prikazala, kako sem sploh prišla do te točke in kaj počnem v upanju, da se bo še kdo drug opogumil in začel pomagati na Evropski ravni. Priložnosti je definitivno veliko, še posebno, če si želite novih izzivov izven Slovenije in se povezati s širšo skavtsko družino.

Za delo na evropski ravni sem se začela zanimati, ko sta Evropska pisarna v Bruslju in ZSKSS v letu 2011 razpisala eno prosto mesto za delo v Bruslju preko programa Evropske prostovoljne službe (EVS). Izpolnila sem prijavnico in mesto za 1 leto tudi dobila, kar je popolnoma spremenilo moje delo pri skavtih.

V pisarni sem takrat pomagala na različnih projektih in dogodkih ter se pobliže spoznala z delom v WAGGGSu in s skavtstvom na višji strateški ravni. Pritegnilo me je veliko stvari, zato sem po EVS-u nadaljevala prostovoljno delo v različnih delovnih skupinah. Bila sem predstavnica WAGGGSa v Združenih narodih na treh zasedanjih/konferencah, povabljena sem bila na mladinske forume po celem svetu, pripravljala sem različne delavnice (na primer v Azerbajdžanu in Sri Lanki), velikokrat sem imela javni nastop pred množico ljudi, kjer sem predstavljala 10 milijonov skavtinj iz celega sveta.

V prejšnjem triletju (do poletja) sem bila tudi del zelo dinamične specifične delovne skupine, ki skrbi za vsa Izobraževanja in dogodke po Evropi (Training and Events working group). Konec leta, verjetno v novembru pa do decembra, bo tudi razpis za nove delovne skupine na evropski ravni in vas vzpodbujam, da se kar pogumno vključite v kakšno. Delo je zanimivo, lahko individualno, preko Skypa in tudi v živo v kakšni evropski državi. Kontakt med WAGGGSom in Slovenijo je poverjenica za mednarodne odnose (MEDO) Urška Mali Kovačič, tako da jo kar vprašajte za več informacij. Za odgovore na vprašanja sem na voljo tudi jaz.

To poletje smo imeli Evropsko konferenco, na kateri je bila prisotna tudi Slovenska delegacija- volilo se je nov evropski odbor in glasovalo za strateške prioritete WAGGGSa na Evropski ravni za obdobje treh let. Med devetimi kandidati, ki smo se borili za šest mest v novem odboru, sem bila tudi jaz. Mislim, da poznam WAGGGS zelo dobro in lahko dam veliko znanja nazaj v organizacijo. Na žalost se nam ni posrečilo in nisem bila izvoljena v prvem krogu. Veliko teže ima promocija kandidatov, prav tako je fino imeti dobro mrežo ljudi, ki te poznajo. V Sloveniji pa smo kar majhni, poleg tega pa nismo dobro povezani z ostalimi izven naših meja. Na srečo se to hitro spreminja, saj se zmeraj več udeležujemo raznih usposabljanj, delovnih skupin in projektov, kar nam zagotavlja vidnost, izmenjavo izkušenj in nenazadnje tudi finančna sredstva.
Da se vrnem na začetek tega odstavka - v prvem krogu nisem bila izvoljena, sem pa bila na sedmem mestu, torej rezerva. In kmalu po konferenci je ena punca odstopila iz odbora in so me prosili, da prevzamem njeno mesto. Z veseljem sem sprejela to odgovornost, saj sem si nenazadnje tudi to želela. Pot do tukaj načeloma ni bila težka, samo želeti si moraš in začeti.

Trenutno v novi ekipi še začenjamo z delom, se spoznavamo med seboj in spoznavamo naš način dela. Jaz sem odgovorna za krepitev duhovnosti (spirituality) v Evropi, večanje raznolikosti (diversity) med našimi člani, ter delo na enakosti med spoloma (gender). Vse to so področja v strategiji na Evropski ravni. Kako bo to delo potekalo mi še ni povsem jasno, predvsem pa je to mentorstvo delovnim skupinam, v katerih so strokovnjaki na tem področju. Poleg tega moram še spremljati Avstrijo, Španijo, Romunijo, Irsko, Grčijo, Litvo in Dansko in jim ponuditi podporo za razvoj. Po enem letu vam lahko spet kaj napišem in povem večje podrobnosti o našem delu.

Zahvalila bi se predvsem Urški, Sabini in Žigu za vso podporo, ki sem je bila deležna na konferenci! Brez vas bi zelo težko prišla do sem. HVALA.

Fotogalerija
9 slik
Od leve proti desni: Žiga Kovačič (načelnik ZSKSS), Petra Stipanič, Sabina Rupnik Suhadolnik, Urška Mali Kovačič (MEDO)
+6

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.