Zažiga

5 Zažgi

Prenesi v

Geocaching "potegne" od računalnika v naravo

5
Aleš Čerin, uredništvo SkavtNet 03.01.2012
Luka nam je pred časom lepo predstavil Geocaching, orientacijsko igro, ki človeka "potegne" - od računalnika v naravo. Očitno je kar nekaj skavtov navdušil zanjo. Nič čudnega, ker je igra taka, da je ne moreš igrati, če ni v tebi vsaj malo skavtskega duha.
zaklad pri Sv. Jožefu v Ljuvbljani (Avtor: Aleš Čerin)

Geocaching, ki ga bi ga lahko poimenovali po slovensko geolov (saj vem, da prevod ni čisto natančen, a dobro ponazarja dogajanje) je zanimiva igra. Konceptualno in praktično. Izgleda, da je igra pisana za naš čas in še prav posebej na kožo ljudem, ki imajo nekaj skavtske "žilice", pravzaprav skavtskega duha. 

Zakaj je igra zanimiva?

Igra ima izjemno zanimiv koncept – potegne te od računalnika v naravo. igra je sicer visoko-tehnološka, povezana z računalnikom in internetom, a obenem pravzaprav zelo preprosta. Nekateri jo igrajo tudi brez GPS-a, samo z zemljevidom, kar ji daje še večjo "skavtskost".

Trud – pričakovanje – veselje: Igra je taka, da se je treba za nekaj potruditi in da je prisotno pričakovanje. Zaklad! Četudi zaklad materialno ni kaj posebnega, pa je čar pričakovanja in čar iskanja poti. Potem pa ko se po trudu zaklad najde, je veselje veliko. Poskusite!

Igra je privlačna za otroke in mladostnike (pravzaprav za vso družino), ki jih preko visoke tehnologije (GPS, pametni telefoni) potegne v naravo. Otroci, pa tudi odrasli so navdušeni tudi nad izmenjavo drobnih pozornosti.

Igra je zasnovana participativno – udeleženci sami postavljajo (po zelo preprostih pravilih) zaklade. Pravzaprav je vsa logistika prepuščeni iniciativi, iznajdljivosti in spretnosti udeležencev. Organizatorji so dali na voljo samo internetno platformo.

Zakladi so postavljeni v urbanem in naravnem okolju, ponavadi na zelo zanimivih, privlačnih mestih, ki jih sicer nikoli ne bi obiskal. Nekatere lokacije so nekako tematsko povezane med seboj: povezujejo zanimive kraje povezane s kako znano osebo – npr. arhitekt Jože Plečnik v Ljubljani ali slovenski slikarji. Tako je igra tudi precej poučna.

Igra je sicer globalna, lahko pa jo tudi samo lokalno - v svojem kraju, po celi domovini ali širše po svetu. Vse je zanimivo.

Kombinacije s tekom, kolesom, ...

Igro prav lahko kombiniraš s kolesom, tekom, planinarjenjem in tako omogoča odlično rekreacijo. Sam sem v programu Endomondo (zastonjski športni program, ki omogoča GPS sledenje tvojim športnim aktivnostim) skombiniral 11 geozakladov v 11 km dolgo pot, za katero porabiš okoli 4 ure (teka in iskanja) po gozdovih Golovca in v urbanem okolju Ljubljane. Pot je primerna za kakšen celodnevni skavtski izhod, tek, tudi kolesarjenje. Za mlade skavte, tudi odrasle in cele družine.

Imate kakšno podobno kombinacijo tudi vi? Objavite v komentarjih.

Fotogalerija
10 slik
Zaklad pri Sv. Jožefu v Ljubljani
Vpis v dnevnik zaklada
Zaklad z igračkami za izmenjavo
Vpisna knjiga
+7

Komentarji (5)

Za komentiranje se prosim prijavi.