Dogodek

Sveče

Vsi sveti (dan spomina na mrtve)

pred 4589 dnevi
Začetek: 31.10.2011 ob 23:00
Zaključek: 01.11.2011 ob 22:59

Zažiga

7 Zažgi

Prenesi v

Ena sveča manj

2
Urban Čepon 28.10.2011
Praznik Vseh svetih - praznik obeležujemo na 1. novembra dan že od 9. stoletja, ko je ta dan izbral papež Gregor IV. Po vsakem 1. novembru pa se kup plastike za vsakim pokopališčem še poveča — pogori namreč ogromno število sveč, ki so okoljski problem.
Sveče (Avtor: svetovni splet)

Lani je bilo na slovenskem trgu več kot 6,7 milijona nagrobnih sveč (podatki: ARSO). Verjetno smo skavti že tako ozaveščeni, da ni potrebno poudarjati, da se za vsako izdelavo sveče porabi energija, voda, nastanejo stranski odpadki in tudi sama plastika vsebuje potencialno nevarne snovi, kot so stabilizatorji plastike (večinoma težke kovine) in plastifikatorji (nekateri izmed njih so hormonski motilci).

Letos Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) začenja akcijo Prižgi svečo manj. Povabljeni vsi, da se pridružimo akciji in prižgemo vsaj eno svečo manj. In upam, da se strinjate, da bolj kot prižgana sveča pomenijo sklenjene roke in lepa misel na naše preminule.

Več o akciji pa si lahko preberete na uradni strani: http://svecamanj.si/. Na spletni strani pa lahko tudi prižgete virtualno svečo.

Komentarji (2)

Za komentiranje se prosim prijavi.