Zažiga

3 Zažgi

Prenesi v

V Družini o vseslovenskem taboru ZBOKSS

1
Aleš Čerin, uredništvo SkavtNET 14.07.2011
V Družini je izšel daljši članek o praznovanju ob 10-letnici Zveze odraslih katoliških skavtinj in skavtov (ZBOKSS), ki ga je napisala Karmen Kristan.
V Družini je izšel daljši članek o praznovanju ob 10-letnici Zveze odraslih katoliških skavtinj in skavtov (ZBOKSS), ki ga je napisala Karmen Kristan.  V Družini je izšel daljši članek o praznovanju ob 10-letnici Zveze odraslih katoliških skavtinj in skavtov (ZBOKSS), ki ga je napisala Karmen Kristan. (Avtor: Matjaž Maležič)

Praznovanje ob 10-letnici Zveze odraslih katoliških skavtinj in skavtov (ZBOKSS) se je po slavnostnem Svetu v Postojni nadaljevalo s 4. vseslovenskim taborom ZBOKSS oz. 2. Jamborettom skupnosti Alpe-Jadran. Tabor je bil od petka, 24., do nedelje, 26. junija, v Kančevcih. Udeležilo se ga je 181 odraslih skavtinj in skavtov z otroki iz Slovenije, Italije, Hrvaške in Avstrije.

Simbolika in geslo tega tabora nosita v sebi željo po novem vetru, ki bi našo katoliško naravnano zvezo bratovščin pripeljal še bliže cilju, k božjemu kraljestvu med nami. Hkrati je bil tabor mednaroden in je s tem kazal na pot odprtosti in povezovanja med narodi na temelju skupnih vrednot. Organizacija tabora je bila zasnovana v obliki palub, ki so združevale več šotorov s skavti in tako pripomogle k lažji izvedbi tabornih dejavnosti. Palube so prevzele različne naloge: nočno stražo, pomoč v kuhinji, pomoč pri čiščenju, sodelovanje pri veliki igri ipd. Poleg druženja delo v manjših skupinah pripomore k ustvarjanju novih prijateljskih vezi. Veliko prostovoljnega dela je bilo vloženega v samo pripravo na tabor, od tehnične zasnove in izvedbe, priprave programskih in bogoslužnih vsebin, do oblikovanja in izdelave zloženk, majic, našitkov, knjižic, pesmaric ipd.

V temi je zasvetila luč

V petek smo odrasli skavti pripotovali iz vseh smeri Slovenije in iz sosednjih držav ter postavili šotore na tabornem prostoru v bližnji okolici Doma duhovnosti v Kančevcih. Snidenja so bila kot vedno prijateljsko vesela in dolga.

Po skupni večerji, dvigu zastave, himni, pozdravnem nagovoru z uradnim odprtjem tabora smo veselo prepevali in plesali ob tabornem ognju vse do 23. ure, ko je med nas prišel najveličastnejši gost. V temi je zasvetila luč, ko je br. Primož z Najsvetejšim v rokah prihajal od Doma duhovnosti proti taboru. Prizor je bil simbolno bogat in nas je držal v tišini pričakovanja. Spontano smo oblikovali sprevod do šotora, kjer smo vso noč častili Gospoda, ki je v vsej ponižnosti neizmerne ljubezni bival z nami.

Stvarstvo razodeva Stvarnika

Sončni vzhod je v rdečem sijaju napovedal novo jutro in nove dogodke skupnega bivanja. Izbirali smo med 30 potmi, kjer smo ob učenju skavtske veščine – orientacije prehodili od dveh do enajst kilometrov. Skavti vedno pazimo na to, da lahko sodelujejo pri naših dejavnostih vsi: otroci, invalidi, starejši ...

Gričevnata prekmurska pokrajina nas je sprejela v vsej lepoti poletja in spet potrdila nam predobro znano resnico, da stvarstvo razodeva Stvarnika. Odpira pa tudi pot k bližnjemu, saj smo naključno sestavljene pohodne skupine imele veliko možnosti za spoznavanje drug drugega in utrjevanje prijateljskih vezi. Jezik ni bil ovira kljub mednarodno mešani sestavi skupin, še več, ugotavljali smo, da brez besed kdaj še veliko več povemo. »Govorimo različne jezike,« nas je nagovoril br. Primož Kovač in nadaljeval: »Kateri so tisti jeziki, v katerih se ne moremo sporazumeti, ki nas razdvajajo? To je jezik nevoščljivosti, jezik lastnega uveljavljanja, jezik izsiljevanja, jezik lastnih koristi na račun drugega, jezik zaverovanosti vase, jezik zamere … Veliko je še jezikov, ki nam preprečujejo dobre odnose z drugimi. Smo skavti sposobni govoriti jezik, ki ga vsak razume? Tabor je potrdilo, da to zmoremo. Bog daj, da bi to zmogli tudi jutri, pojutrišnjem.«

Pozdrav škofa Štumpfa

Na popoldanskih delavnicah smo opazovali in doživljali lepote gozda in rastlin, spoznavali užitne in zdravilne rastline, izdelovali avtomobilčke na jadra, zmaje, vetrnice, izdelke iz gline in celo kurentove maske. Tudi klekljali smo, se učili tibetanskih vozlov ali pa zaplesali v skupinskih ljudskih plesih. Delavnice so se izlile v pripravo na mašo za domovino, ki sta jo darovala brata kapucina Primož Kovač in Milan Kvas, oba tudi goreča skavta. »Skavti smo zavezani k temu, da smo zvesti svoji domovini. Hkrati priznavamo in okušamo, da tega sami ne zmoremo brez spodbujanja in krepitve v Svetem Duhu. On je v vsakem izmed nas kakor kvas, ki je vmešan v testo, da ga rahlja. Kliče in spodbuja nas k svetosti. Ko spregovorimo o svetosti, pogostokrat dobimo podobo, da je to nekaj, kar je drugačno od sveta in zato oddaljeno od njega. Smo kristjani in zato poklicani k svetosti. Ne živimo oddaljeni od tega sveta, pač pa znotraj njega. Ne živimo in ne ustvarjamo neke druge zgodovine, pač pa zgodovino tega sveta. Zato tudi svetost lahko živimo in v njej zorimo le v tem svetu,« je v uvodu v mašo dejal br. Primož.

Ob koncu maše nam je dobrodošlico zaželel tudi murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf; poučil nas je o krščanski zgodovini teh krajev in nas pozval k služenju kot pričevalce, ki lahko pomagamo slovenskemu narodu pri iskanju poti do poglobljene osebne vere.

Zavezani vrednotam skavtskih obljub

Zadnji dan je prišel in nas popeljal v zadnjo skupno dejavnost vzgonski veter – skupni izziv, ki je v obliki tekmovalne igre znova utrdil pomen sodelovanja, dobre volje in skupne zmage vseh, ki so prišli do cilja. Kljub različnosti je volja tista, ki nas bo pripeljala do cilja, tudi če ne bomo najhitrejši, in v tem je prava zmaga. Nedeljska maša nas je pred slovesom še bolj povezala v eno skavtsko družino.

Odrasle skavte združuje preprost, skavtski način življenja. Zavezani smo vrednotam, ki izhajajo iz skavtskih obljub in skavtskih zakonov. Pripravljeni smo in trudimo se spreminjati sebe in svet na bolje tako, kot nam naroča naš ustanovitelj Robert Baden Powell. Smo člani bratovščin, ki delujejo širom Slovenije in ZBOKSS skrbi, da delujemo kot velika, srečna družina. ZBOKSS je polnopravna članica mednarodne organizacije odraslih skavtov (ISGF).

Mednarodno skavtsko regijo Alpe-Jadran sestavljamo organizacije odraslih skavtinj in skavtov iz Slovenije, Italije, Avstrije in Hrvaške. Začetki sodelovanja segajo v leto 2001, ko je bila ustanovljena ZBOKSS.

Najbolj množičen in najbolj odmeven dogodek regije je izmenjava luči miru iz Betlehema, ki ga vsako leto organizira druga članica regije.

Vir: Družina

Komentarji (1)

Za komentiranje se prosim prijavi.