Zažiga

2 Zažgi

Prenesi v

Štepanjci na Štefanji

Urška Jesenko - Namal drgačni Grdi Raček 05.01.2010
Novo koledarsko leto smo štepanjski medvedi začeli z izzivom, saj smo se kljub slabi vremenski napovedi, da bo padal dež, odpravili na potepanje na Štefanovo goro nad Adergasom.
Skupinska pred cerkvijo na vrhu Štefanje gore Skupinska pred cerkvijo na vrhu Štefanje gore (Avtor: Matjaž Maležič - Pozorni medved)

Za skavta ni slabega vremena

Odrasli skavti štepanjske bratovščine je tako novo leto začela aktivno in odločno. Že drugega januarja smo se dobili v Dvorjah pri Hudobivnikih. Po pozdravljanju in voščilih smo naredili krog, zmolili in dobre volje zakoračili v hladno in mokro jutro proti gradu Strmol.

Kulturno izobraževanje

Med potjo sta nas Živa in Matej seznanila najprej z zgodovino graščine in njene okolice, pozneje pa tudi z drugimi zanimivostmi ob poti.

Korak smo potem usmerili proti vasi Adergas, kjer smo si ogledali romarsko cerkev Marijinega oznanjenja Velesovo. Tu hranijo najstarejši Marijin kip na Slovenskem. Domnevajo, da ga je v samostan, ki stoji poleg cerkve, prinesel oglejski patriarh Bertold II. leta 1238. Od srednjega veka naprej kip oblačijo in sicer v isto barvo kot ima duhovnik mašni plašč. (Vir: zloženka župnije Velesovo).

Vzpon v huronskem vetru

Po nekaj metrih smo zapustili asfaltno cesto in zagrizli v strm breg proti Štefanji gori (748 m). Pot je bila pošteno razmočena in gladka. Močan veter nas je prisilil, da smo hvaležno sprejeli zavetje obokanega preddverja male cerkvice sv. Štefana na vrhu, ki pa je bila na našo žalost zaprta.

Zaradi oblačnega vremena smo bili prikrajšani za lep razgled po okolici, a veter je poskrbel za tisti pustolovski občutek, ki da človeku vedeti, da je živ. Trmasto smo se mu na sedlu pod vrhom upirali in se »borili«, da obdržimo smer. Nekoliko pretiravam, a le nekoliko :) .

Praznovanje okroglih obletnic in prepevanje

Vrnili smo se po grebenski poti in podvig smo zaključili z golažem, ki nas je čakal v Dvorjah. Prijetno utrujeni in dobro »prezračeni« smo obsedeli za mizo, načrtovali zimovanje in veselo prepevali do večera. Še posebej sta se izkazali naši »okrogli« jubilantki s pogostitvijo. Hvala obema in tudi gostiteljema.

Še posnetek huronskega vetra na poti na vrh Štefanje gore:

Več fotografij Matjaža Maležiča na Picasi.

Fotogalerija
15 slik
Skupinska pred cerkvijo na vrhu Štefanje gore
Zbiranje
Pri studencu v bližini gradu Strmol
Izir
+12

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.