Zažiga

4 Zažgi

Prenesi v

Simbolika grafične podobe "Veter v jadra"

Karmen Kristan - Ustvarjalna ježevka 17.03.2011
Pri oblikovanje grafične podobe, ki bo obeležila vse dogodke v vezi desetletnice ZBOKSSa, sem hotela zajeti identiteto odraslih skavtov in nakazati vizijo naše poti v prihodnosti. V pomoč so mi bili simboli, katerih pomen sem poizkusila ubesediti.
Simbolika celostne grafične podobe ob desetletnici ZBOKSSa Simbolika celostne grafične podobe ob desetletnici ZBOKSSa (Avtor: Karmen Kristan)

RIBA - smo katoliški skavti; prvi kristjani so se prepoznavali s tem znamenjem, tudi mi skavti moramo biti prepoznavni kot kristjani po svojem življenju.
Naša vera nas nosi, objema, pelje. ( Zadaj in spredaj me obdajaš - Psalm 139,5 )

Riba je grajena v barvah in obliki MAVRICE: kar pomeni zavezo, ki izhaja iz naše skavtske obljube; zaupamo v Božjo pomoč in se zavezujemo k služenju Bogu in bližnjemu.

TRI jadrnice v ribi: v skavtski obljubi vsebovana zlata zapoved ljubezni do Boga, sebe in bližnjega.( »Ljubi Gospoda, svojega Boga, iz vsega srca, z vso dušo, z vso močjo in z vsem mišljenjem, in svojega bližnjega kakor samega sebe.- Lk 10,27)

TRI jadrnice v ribi so lahko tudi 3 skavtske kreposti : čistost, odkritosrčnost, požtvovalnost

JADRNICE - JADRA : predstavljajo tudi naše bratovščine, zato so jadra v naključno izbranih barvah rutk. Jadra so tista, ki lovijo veter in so gonilo gibanja.

OKO ribe = ZBOKSS : organiziranost oz.zveza omogoča videnje kam gremo, odkriva nevarnosti in pasti ter išče pravo pot.( Bratovščine se med seboj spodbujajo, delijo dobre prakse, povezujejo za dobro...IO zaznava celotno sliko in v služenju vodi ZBOKSS - stori kar je potrebno za delovanje zveze navzven in znotraj. )

Večbarvne STRUKTURE predstavljajo dogodke skozi katere plove ZBOKSS v tem razburkanem morju življenja. Sestavljene so iz delčkov, ker jih gradimo skupajvsak posameznik doprinese svoj edinstveni košček-sebe in svoje delo.
Vidimo veliko rdeče barve; kaže na rojstvo, porodne bolečine, slo po preživetju, prve ovire pa tudi na gorečo ljubezen za skavtstvo.

VETER V JADRA : veter prihaja od ZGORAJ in deluje skozi središče KRIŽA v prehodu v ribji rep. Poraja vrtince-spirale, ki so tisti veter, ki veje kjer hoče. 10 je njihovo število kot je deset zapovedi ali 10 skavtskih zakonov, ki nas odpirajo delovanju Duha.
Objemajo ribo in dajejo vetra v jadra: življenje, ljubezen, gorečnost za to, da gremo naprej, tja kamor nas vodi ON - EDINI, ki bo ZBOKSS pripeljal v vode obljubljene dežele, da bo Božje kraljestvo med nami.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.