Zažiga

4 Zažgi

Prenesi v

Šest bratovščin v Solčavi

1
Tone Lesnik 17.02.2010
Na povabilo župana Občine Solčava Alojza Lipnika so se v soboto 13. februarja letos v Solčavi zbrali na delovnem sestanku predstavniki Občine Solčava, Župnije Solčava, Župnije Nova Štifta, Župnije Mozirje, Zavoda za turizem in trajnostni razvoj Solčava, ZSKSS in bratovščin ZBOKSS: Štepanja vas, Ježica, Domžale, Celje 2, Velenje in Mozirje. Namen sestanka je bil načrtovanje skavtskih aktivnosti v župnišču in kraju Solčava. Ogledali so si Solčavo, cerkev in župnišče ter se dogovorili za prihodnje aktivnosti.
Ogledali smo si cerkev Marija Snežne Ogledali smo si cerkev Marija Snežne (Avtor: Miro Pivar)

Velika občina, malo ljudi, prazne hiše v Solčavi

Občina Solčava je po površini velika, a z malo prebivalci (550). Ob znanih prelepih alpskih dolinah Logarski dolini, Robanovem kotu, Matkovem kotu je kraj Solčava doslej stagniral, več hiš je praznih, razvojno naravnana občina se boji bogatih kupcev iz tujine. Kraj želijo ohraniti za domače ljudi.

Prizadevanje za razvoj, zaželeni skavti

Občina Solčava prizadevno izvaja vrsto razvojnih dejavnosti ter novih večnamenskih investicij v kraju. Razvijajo trajnostni turizem, ki ne bo negativno vplival na okolje.

Cerkev Marije Snežne v Solčavi je arhitekturni biser pravega gotskega sloga. V Solčavi nimajo svojega župnika, župnišče poleg cerkve je sicer prenovljeno in centralno ogrevano, a prazno. Nove aktivnosti in več življenja v Solčavo lahko prinesejo s svojimi aktivnostmi tudi skavti.

Vzpodbudni in zavezujoči dogovori

Koordinacijo nadaljnih skavtskih aktivnosti v Solčavi sta prevzela Janica Hrastnik iz BOKSS Mozirje ter Marko Slapnik iz Zavoda za turizem in trajnostni razvoj v Solčavi.

Skavtske aktivnosti bodo v kraj prihajale postopno. Župnišče bo treba postopno dodatno opremiti za prenočevanje in izvajanje aktivnosti. Bratovščine, ki so se udeležile sestanka, bodo nekatere aktivnosti (izhod, služenje, raziskovanje kraja) izvedle že v letu 2010, druge pa v naslednjih letih.

Za leto 2010 so se dogovorili za predstavitev odraslih skavtov domačinom pri maši v cerkvi ter za pomoč pri izvedbi župnijskega dneva 5. avgusta 2010. Ugotovili bodo potrebe krajanov po pomoči pri kateri bodo služili skavti.

Predlagana je bila tudi izvedba sprejema LMB za Alpe Jadran v Solčavi v decembru 2010. Zaključke sestanka bodo predstavili v svojih bratovščinah in na Svetu ZBOKSS 6. marca v Novi Gorici.

Več fotografij Mira Pivarja najdete tule.

Fotogalerija
8 slik
Ogledali smo si cerkev Marija Snežne
Kaj smo si tudi zapisali...
Skupinska pred cerkvico
Pobudnik srečanja Tone Lesnik
+5

Komentarji (1)

Za komentiranje se prosim prijavi.