Zažiga

14 Zažgi

Prenesi v

S Stresom brez stresa

Judita Tratnik-Kač, Preudarna volkulja 12.03.2007
S STRESOM BREZ STRESA je bil slogan prvega srečanja odraslih skavtov celjske škofije z našim škofom skavtom – dr. Antonom Stresom. Srečanje je potekalo v soboto, 10. marca, pripravila pa ga je velenjska bratovščina v Šoštanju in njegovi okolici. Namen srečanja je bilo medsebojno spoznavanje, druženje in izmenjava izkušenj, zlasti pa še predstavitev delovanja bratovščin odraslih skavtov škofu in pogovor z njim. Želeli smo spoznati njegova pričakovanja, želje, nasvete za naše delo in poslanstvo odraslih skavtov v župnijah naše škofije.
Na čistilni napravi Na čistilni napravi (Avtor: Judita Kač)
Pred župnijsko cerkvijo Sv. Mihaela v Šoštanju se nas je zbralo okrog 40 skavtov iz celjske, mozirske, velenjske in šentjurske bratovščine. Pričakale so nas s pecivom, kavo in čajem obložene mize, topli stiski rok in nasmehi na obrazih gostiteljev. Po molitvi, duhovni misli in kratkem ogledu cerkve smo se razdeljeni in pomešani v deset skupinic odpravili na pot proti podružni cerkvi Sv.Florjana. Med potjo smo si ogledali Roščarjev bor in čistilno napravo na centralnem vodovodu za Šaleško dolino na Grmovem vrhu. Vsaka skupina je dobila en skavtski zakon z nalogo, da se o njem pogovori in izmenja izkušnje, kako ta Zakon razumejo in skušajo živeti v posamezni bratovščiini. Našega srečanja sta se udeležila tudi predstavnika društva Prijateljev Slomškove poti, ki sta nam predstavila to pot s power-pointovo projekcijo in nas skušala navdušiti za sodelovanje pri promociji le-te.

Po kosilu se nam je pridružil naš škof, nam prisluhnil in si z nami ogledal predstavitve posameznih bratovščin, ki so potekale v obliki kviza ter povzetke razmišljanja skupinic o skavtskih zakonih. Potem pa smo mi prisluhnili gospodu škofu, ko nam je skušal predstaviti, kakšne so njegove prioritete pri širjenju božjega kraljestva v naši škofiji in kje bi lahko sodelovali odrasli skavti. Njegova velika želja je, da bi bilo čim več kristjanov aktivnih, da ne bi bili samo pasivni odjemalci verskih storitev, temveč aktivni udeleženci. Zato je potrebno širiti prostovoljstvo in skavti smo tu na dobri poti. Veliko lahko naredimo kot prostovoljci vsak v svoji župniji in tudi škofiji in pri tem potegnemo za sabo tudi druge. Seveda pa je potrebno odrasle laike, ki so dejavni v župnijah tudi izobraževati, zato bo temu v škofiji posvečena posebna pozornost.

S škofom pa smo se pogovarjali tudi o predlogu, da bi se bratovščine na ravni celjske škofije med seboj povezale v obliki nekakšne skavtske regije, katere namen je spodbujanje aktivnosti in srečanj med bratovščinami celjske škofije, utrjevanje in krepitev duha skavtstva, organizacija srečanj s civilnimi organi in škofijskimi telesi na nivoju regije, pomoč pri ustanavljanju novih skavtskih enot v celjski škofiji, povezovanje bratovščin in usklajevanje delovanja pri uresničevanju programa ZBOKSS ter povezava z javnostjo in krajevno Cerkvijo. Gospod škof je ta naša prizadevanja podprl.

Bogato druženje smo sklenili s pravo skavtsko mašo, ki jo je darovali naš skavtski škof v cerkvi Sv.Florjana.
Fotogalerija
5 slik
Na čistilni napravi
pohod do Sv.Florjana
Roščarjev bor
Z našim skavtskim škofom
+2

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.