Zažiga

9 Zažgi

Prenesi v

"POT PRIJATELJSTVA IN ZDRAVJA"....

Ester in Miro 02.06.2008
... se imenuje pot,ki gre od italijanskega Trsta čez slovensko ozemlje, v zaledju naših obmorskih mest, do hrvaškega Poreča. To ni čisto navadna pot.Gre po trasi stare avstro-ogrske enotirne železnice,ki je povezovala Trst in Poreč in ki je bila zgrajena v letih 1900-1902.
(Avtor: )
Pred nekaj leti je bila stota obletnica te zanimive proge in tri sosednje države so podpisale sporazum, da bodo po trasi nekdanje železnice naredile pot. Pa ne čisto navadno pot, ampak POT PRIJATELJSTA IN ZDRAVJA. Ko sva včeraj hodila po slovenskem delu te poti, se mi je zdelo, da manjka samo še pripis ALPE-ADRIA, pa bi bilo povedano vse...

Pot začne v Trstu, pride čez bivšo mejo pri Škofijah v Slovenijo in gre v zaledju Kopra, Izole, Pirana, Portoroža in Lucije proti Hrvaški mimo Buj in Motovuna do Poreča. Slovenski del je krasen in majski dan je bil čisto pravi za tak ALPE-ADRIA potep. Vse je zeleno, vse cveti in dehti, vrtnice ob hišah, brnistra ob poti in liguster v živih mejah, vinogradi in sadovnjaki so oživeli, žito je valovilo v vetru, mak je spogledljivo vabil poglede, marjetice, spominčice in repeče zlatice so spremenile travnike v živopisano preprogo. Dva prava tunela sta nudila krasno osvežitev brez er-kondišna. V daljavi se je tu in tam zabliskalo morje, odprl pogled na Piran in cekkev na hribu, na Portorož z marino, na strunjanske drevored pinij, na Piranski zaliv in Savudrijo na drugi strani in na obrise Trsta nekje v daljavi.

Lepo, zelo lepo in vredno, da se skavti regije ALPE ADRIA kmalu odpravimo na dolg potep! Ste za to?
Fotogalerija
12 slik
+9

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.