Zažiga

15 Zažgi

Prenesi v

Na Jerebico z odraslimi skavti

Peter Repovž 08.08.2007
Vsi hočejo le na Triglav! Lansko leto smo videli, kako zgleda pohod stotih žensk, pa smo sklenili, da lahko na boljši način naredimo podvig na kakšen drug vrh. Sklenili smo, da bo to Jerebica. 12. avgusta 2007 se dobimo. Kje, kdaj? Kakor kdo. Beri naprej.
Iz Rablja sem pa taka Iz Rablja sem pa taka (Avtor: prepovz)
ODHOD: ob 4h izpred Kaplanije v Šmihelu pri Novem mestu, ob 5h iz Petrola na Barju, ob 7h začetek vzpona

TURA: Peljali se bomo skozi Ljubljano, mimo Kranja, Kranjske gore, čez mejni prehod Rateče, čez Trbiž levo proti Predelu, ob Rabeljskem jezeru bomo zapustili konje.

Peš čez prodišče navzgor po gozdu, dobre 4 ure, celotna tura 8-9 ur. Kdor ne bo zmogel poti, se bo lahko sprehajal ob jezeru, proti Višu, ali sedlu V žlebeh (Nevejsko sedlo).

OPIS: Gora se nahaja na meji med Slovenijo in Italijo. Jerebica zaključuje dolgo verigo Kaninskega pogorja in se dviga nad tremi alpskimi dolinami – Možnico, Koritnico in Jezersko dolino na italijanski strani. Čeprav je najmanjša med njimi, so z njenega travnatega vrha vidni velikani Julijskih Alp: Špiki, Viš, Kanin, Mangrt, Loške stene ... Jerebica je pač "cool", po steni ali poti! Zdi se mi, da Slovenci v italijanskem delu Julijcev obiskujejo predvsem Montaž in Viš, plezalci včasih zavijejo v stene nad Pellarinijem, spomladi ali pozno jeseni še v Bele vode, v Dunji, Reziji, da ne govorim o Mrzli vodi ali drugih dolinah pa jih praktično ne srečaš, mogoče kakšnega posebneža...
Pa tako blizu je v bistvu vse skupaj! Čeprav od daleč daje videz težko dostopne gore, ima tudi lepe prehode, po katerih se brez večjih težav lahko povzpnemo nanjo in sicer iz Možnice ali iz Jezerske doline.

Z nje se lepo vidi Rudarski Rabelj pod Kraljevsko špico (Monte Re / 1912 m). Še pred 14. stoletjem, ko je bila podeljena prva koncesija za rudarjenje, do junija 1991 je v njem deloval rudnik svinca in cinka. Vhod v predor, ki povezuje Rabelj in Log pod Mangrtom v Sloveniji, je levo od kamnoloma. V kraju sta zanimiva Muzej rudarske tradicije (Museo della Tradizione Mineraria) in Vojno-zgodovinski muzej Julijskih Alp.

OPREMA: uhojeni planinski čevlji, vetrovka, kapa, pulover, rokavice, rezervno perilo, (majica,srajca …), dežnik, plastenka vitanove. Priporočam pohodni palici.

HRANA: iz nahrbtnika

CENA prevoza: 15 Eur

POSEBNOST: podvig bomo opravili v vsakem vremenu, vabimo družine, povabite prijatelje!

Kroj za skavte obvezen! Upamo, da bomo imeli s seboj kakšnega duhovnika, ki bo našim naporom dal poseben navdih in blagoslov na vrhu ali po vrnitvi ob jezeru z darovanjem svete maše, sicer si bomo že nekako uredili.

PRIJAVE: na tel : 0599 61 865 ali 040 751 389 Petru, do petka, 10. avgusta 2007 ali na peter.repovz@skavt.net.
Fotogalerija
4 slike
Iz Rablja sem pa taka
sklad nad skladom se
Jerebica
Tekoči smaragdi

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.