Zažiga

11 Zažgi

Prenesi v

Med ključavnicami in kapljami na Golico

različni avtorji 29.05.2008
Tudi letos so jeseniške skavtske Grče organizirale pohod na Golico. Kot dobri organizatorji so vse pripravile 1A s črtico in celo naročile odlično skavtsko vreme! Prišli smo iz Jarmine, Krmina, Celja, Grosuplja, Fužin, Novega mesta in seveda Jeseničani. Za petič nas je bilo 5 x 5 plus nešteto kapelj in seveda tudi nekaj sončnih žarkov.
Narcise ali klučavnice krase pobočja Golice Narcise ali klučavnice krase pobočja Golice (Avtor: različni avtorji)
Ej ga, ne nas sekat – grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!

To zgoraj je njihov klic, če še ne veste!
Ta čudovita gora v Karavankah je zelo zaznamovala tudi legendo slovenske narodno zabavne glasbe Slavka Avsenika. Ena prvih, najbolj udarnih in tudi melodičnih polk, ki jo je Slavko Avsenik davnega leta 1954 predstavil navdušeni slovenski in kmalu tudi avstrijski javnosti se imenuje Na Golici. Od takrat naprej so delnice Avsenikove glasbe v Evropi strahovito zrasle. Po javno potrjenih informacijah je ta polka najbolj množično predvajana od vseh narodno zabavnih skladb po radijskih postajah cele Evrope. Navdušeni posnemovalci Avsenikove glasbe v germanskih predelih Evrope so naslov te skladbe prevedli v Trompeten-Echo. Po slovensko bi rekli Odmev trobent. Ob tej priložnosti moram omeniti tudi hokejiste Jesenic, ki so za vsak dosežen zadetek nagrajeni z nekaj takti polke Na Golici.

Prvi organizirani pohod slovenskih BOKSS na 1836 m visoko Golico je bil leta 2003, letos pa je bila Golica spet mednarodna oz. AA, saj so se nam pridružili skavti iz Hrvaške in Italije. Po sv. maši v farni cerkvi sv. Lenarta na Jesenicah, smo se odpeljal v smeri Pustega rovta, da bi si ogledali travnik poln prelepih belih ključavnic in jih fotografirali. Avtomobile smo pustili na parkirišču pri Križevcu, nabrusili pete in skozi dež nadaljevali pot čez Pusti rovt proti Koči na Golici. Kljub obilni mokroti dobre volje ni manjkalo !

Dobro premočeni smo stopili v kočo polno planincev. Nekaj najbolj vztrajnih se nas je povzpelo tudi na vrh. Kljub dežju in megli smeha ni zmanjkalo, zavpili smo celo skavtske klice in naredili nekaj posnetkov. Ob povratku v kočo je imela moja malenkost priložnost skavtinji Josipi iz Jarmine izreči iskrene čestitke za rojstni dan, vsi skavti pa so bili pohvaljeni za vztrajnost in udeležbo na tem pohodu. Preden smo zapustili kočo smo vsem skavtom, oskrbnikoma in nekaj prisotnim gostom razdelili spominke-hokejske palice. Na Pustem rovtu smo se okrepčali s pravo gorenjsko malico (zaseka in kruh). Gredoč smo se ustavili še ob Frančiškovem rovu na Savskih jamah in se prekmalu poslovili na parkirišču. V prehodno last smo jeseniške Grče dobile tudi BiPi-jevo palico, ki zdaj kroži po slovenskih bratovščinah.

Rad bi se lepo zahvalil vsem udeležencem tega pohoda, še posebej pa italijanskim in hrvaškim skavtom. Veliko priznanje gre tudi vsem ostalim, ki so bili prvič na pobočju Golice. Hvala tudi jeseniškim Grčam za pomoč pri organizaciji tega pohoda, še posebej Janezu, Marjeti in Jožetovi družini za izdelavo spominkov. Pohvale vredno je tudi dejanje Janeza, Marjete, Boštjana in Tadeje, ki so gostili hrvaške skavte, pa še fužinski skavtinji Ester sem zelo hvaležen za prevajanje.

Vreme nam je res malce zagodlo, toda mi smo se imeli krasno in pohvale prihajajo z vseh strani. Dragi skavti, vedno boste dobrodošli med ključavnicami na pobočjih Golice in med Grčami z Jesenic. Spomnite se na našo Golico tudi takrat, ko boste slišali znamenito Avsenikovo polko Na Golici. Naj vam tudi takrat zaigra srce!

Na svidenje na Golici leta 2009 in vsem skavtski pozdrav:
Buona Strada --Budi spreman --Gut Pfad --Srečno pot.

Za BOKSS Grče z Jesenic: Andrej, Skrbni kozorog
Fotogalerija
9 slik
Narcise ali klučavnice krase pobočja Golice
Narcise ali klučavnice krase pobočja Golice
Narcise ali klučavnice krase pobočja Golice
Narcise ali klučavnice krase pobočja Golice
+6

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.