Zažiga

4 Zažgi

Prenesi v

Kako smo se akcije "Očistimo Slovenijo v enem dnevu!" lotili v Mozirju

Mojca Černivšek, Dobrovoljna čebela 09.02.2010
Na sestanku, 3.2.2010, ki ga je pod okriljem občine Mozirje organizirala koordinatorka projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu in ki je tudi krajanka Mozirja Urša Z., smo dobili kar nazorno sliko, kako bo akcija potekala.
Očistimo Slovenijo v enem dnevu! Očistimo Slovenijo v enem dnevu! (Avtor: Aleš Čerin)

Kako so to naredili Estonci?

Najprej smo si ogledali kratek film čistilne akcije Let's do it!, ki so jo pionirsko izvedli lani v Latviji, kjer so v enem dnevu – v 5 urah, očistili državo vseh črnih odlagališč in drugih smeti. S tem so postavili meje nemogočega in so aktivirali 500.000 ljudi v to akcijo.

Kako ga bomo mi v Mozirju?

Projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu je v mozirski občini zastavljen tako, da bodo v akciji sodelovala vsa občinska društva in njihovi člani. Želja Turističnega društva Mozirje je v akcijo poleg že tako aktivnih članov v občini, aktivirati tudi ljudi, ki sicer so občani Mozirja, nikjer pa niso aktivni. Če že ne drugače, bi lahko sodelovali pri čiščenju svojih ulic.

Glavni namen akcije je odstraniti in počistiti divja odlagališča, katera bo najprej potrebno locirati . Pooblaščenci jih bodo vnašali v karto, po kateri se bodo orientirali pri organizaciji odstranjevanja smeti. Pri tem bomo pomagali občani z javljanjem le-teh.

Odstranjevali se bodo kosovni in komunalni odpadki, nevarni( toksične in druge nevarne tekočine…) in gradbeni odpadki(salonitke…) pa se bodo drugače organizirano odstranjevali pozneje.

Za natančnejša navodila oziroma organizacijo dela bomo vabljeni še na najmanj dva sestanka do dneva D, kar je povsem logično, da je potrebno za tak projekt doreči veliko stvari. Ker bo verjetno celotno področje nemogoče očistiti v enem dnevu - tudi logistično, bodo dela potekala daljši čas, zaključena pa bodo do 17.4.2010 - na dan Zemlje.

Ob zaključku akcije bo poskrbljeno za zabavni program in pogostitev udeležencev.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.