Zažiga

3 Zažgi

Prenesi v

"Okna na stežaj" za čistejšo Slovenijo (VIDEO)

2
Klara Vidmar 12.01.2012
Spomin na veliko akcijo Očistimo Slovenijo, ki je potekala pred dvema letoma, je še zelo svež. Žal ne moremo reči, da je takšno ostalo tudi naše okolje. Prvič se je akciji pridružilo 270.000 Slovencev in dokazali smo, da znamo- stopiti skupaj, zmorem – z malo dobre volje narediti veliko in predvsem želimo – živeti v čistejši Sloveniji.
Ambasador projekta Vlado Kreslin je ob spremljavi dveh zborov zapel himno projekta (Avtor: www.ebm.si)

Med vsemi 16 akcijami, ki so potekale doslej v različnih državah, se je slovenski model izkazal kot najuspešnejši. V omenjenih 16 akcijah je čistilo 2,5 milijonov ljudi, v večini držav pa se je akcije udeležilo med enim in petimi odstotki vseh prebivalcev, medtem ko je Slovenijo čistilo 13 odstotkov vseh prebivalcev.

Ekologi brez meja, organizatorji projekta, se radi pohavlijo še z drugimi dosežki pretekle akcije. Nekatere občine so ostale čiste, definirali so zakonske pomanjkljivosti, ki bodo odpravljene ob prenovi Zakona o varstvu okolja, nadzorujejo delo inšpekcij, inšpektorji uporabljajo register, ki je nastal tekom akcije, korak za korakom z akcijami prihaja do večeje ozaveščenosti med ljudmi in razcveta civilnega gibanja. 

Vse to je organizatorjem dalo nov zagon in letos želijo akcijo ponoviti. Akcija je sicer povezana s svetovno Očistimo svet (World Cleanup) 2012, katere cilj je povezati 100 držav in 300 milijono postovoljcev. Do sedaj se je akciji pridružilo 83 držav.

Skavtinje in skavti tudi tokrat pri projektu sodelujemo kot partnerji. Na torkovi novinarski konferenci so nam Ekologi predstavili koncept letošnje akcije. Po besedah ene od vodij projekta Petre Matos želijo povezati 250.000 prostovoljcev in 1000 organizacij, posodobiti registra divjih odlagališč, nabrati vrečo odpadkov za vsakega prebivalca in ozaveščati ljudi.

Pred akcijo pripravljajo 30 ozaveščevalnih dogodkov po vsej Sloveniji. Ekokaravana, ki bo na pot krenila 3. februarja in se ustavila v večjih slovenskih mestih, razni natečaji, nagradna igra, modna revija, po osnovnih in srednjih šolske bodo potekale delavnice za Ekoglavce, izvedlo se bo več strokovnih dogodkov, vsakih štirinajst dni pa boste lahko sprejeli ekoizziv.

IZZIV 1: Ne kupuj oblek v času razprodaj  (15. 01. – 30. 01.)
IZZIV 2: Lahko preživiš 14 dni, brez da bi v trgovini vzel novo plastično vrečko? (1. 02 – 15. 02.)
IZZIV 3: Lahko preživiš 14 dni, brez da bi vrgel stran hrano? (15. 02 – 29. 02.)
IZZIV 4: Si za 14 dni striktnega ločevanja odpadkov? (1. 03. - 15. 03.)
IZZIV 5: Nauči se prijaviti divje odlagališče! (15. 03. - 23. 03.)

Ob koncu konference nas je pozdravil ambasador projekta Vlado Kreslin, ki je s šolskim pevskmi zborom OŠ Bežigrad in mešanim pevskim zborom Soča zapel uradno himno projekta "Okna na stežaj".

Že danes lahko v svojih stegih začnete z akcijo popisa divjih odlagališč. Glavni popis bo potekal v marcu, a ker nas vreme tako prijetno razvaja, lahko izkoristimo že januarska srečanja. Na spletni strani http://register.ocistimo.si/RegisterDivjihOdlagalisc/ se nahaja interaktivna karta, kjer lahko označite nahajališče divjega odlagališča. Tam najdete tudi filmček z vsemi navodili za dodajanje. Vsako odlagališče, ki ga boš prijavil/-a, bo prišlo v poštev za čiščenje v veliki vseslovenski akciji Očistimo Slovenijo 2012.

Fotogalerija
4 slike
Vodje projekta Očistimo svet 2012
Novinarska konferenca
Vodje projekta Očistimo svet 2012
Ambasador projekta Vlado Kreslin

Komentarji (2)

Za komentiranje se prosim prijavi.