Zažiga

2 Zažgi

Prenesi v

Izmenjava Luči miru iz Betlehema med odraslimi skavtinjami in skavti skupnosti Alpe-Jadran

Manja Rozman 28.12.2009
Že nekaj let odrasli skavti iz skupnosti Alpe Jadran organiziramo izmenjavo Luči miru iz Betlehema v eni izmed držav skupnosti. Tokrat so to izmenjavo pripravili odrasli skavti Italije v Benetkah.
Odrasli skavti na LMB AA v Benetkah Odrasli skavti na LMB AA v Benetkah (Avtor: Sandi Gorenc)

Slovenski odrasli skavti smo se, tako kot že nekaj let doslej, tudi letos zbrali ob izmenjavi Luči miru iz Betlehema med odraslimi skavtinjami in skavti skupnosti Alpe- Jadran, ki je tokrat potekalo v Benetkah. Organizatorji, italijanski odrasli skavti, so se potrudili in pripravili privlačen program, ki pa mu je žal ponagajalo vreme.

Nemogoče razmere na cesti

Z mnogo srčnosti smo se slovenski odrasli skavti odpravili iz Ljubljane in Celja. Ni nas zaustavilo niti sneženje, niti burja, ne neprevozne ceste, celo poplavljen trg sv. Marka ne.

Na dolgi poti na avtobusu nam je čas hitro mineval ob prepevanju veselih skavtskih in duhovnih pesmi, prebiranju letošnje poslanice in pripravljenih katehez, ki so jih za mlade skavte pripravili njihovi duhovni asistenti, pogovorih o tem, kaj v nas prižiga in ugaša plamen, spoznavanju, kakšen dar smo drug drugemu,...; tako je bilo to prav zares romanje k evangelistu Marku.

Izmenjava Luči

Čeprav so organizatorji zaradi izrednih razmer celotno dogajanje prestavili na uro kasneje, smo prispeli z zamudo, na sam konec svete maše, ki jo je daroval beneški patriarh. Ujeli smo razdeljevanje Luči miru in blagoslov. Prejeli smo Luč – duha miru, ki nas združuje, ki se širi čez meje, ki nas je povezal tudi s tistimi, ki na srečanje niso mogli.

Program

Po maši so nas organizatorji povabili na kosilo v šolo sv. Janeza Evangelista. Sledil je kratek kulturni program, ki smo ga sooblikovali vsi štirje zbrani narodi - Slovenci, Italijani, Avstrijci in Hrvatje.

Medtem pa je ura tekla in po tradicionalnem zaključnem krogu smo se poslovili od domačinov ter se odpravili domov širiti plamen Luči. Ob koncu smo lahko kljub vsem neprilikam zaradi nemogočega vremena iz srca zapeli:"To je (bil) dan, ki ga dal je Gospod!"

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.