Zažiga

5 Zažgi

Prenesi v

Hajd na Menino!

Katja Anžič, Navdušena medvedka 22.11.2010
V bratovščini Štepanja vas smo se ob načrtovanju aktivnosti skozi letošnje skavtsko leto med drugim namenili, da vsako drugo nedeljo v mesecu naredimo izhod. In tako smo minulo nedeljo začeli.
Vetrovno in zabavno Vetrovno in zabavno (Avtor: Aleš Čerin)

Izziv pred izzivom

Že nekaj dni prej nam je Aleš kot nosilec projekta preko e-pošte poslal tole skavtsko uganko o kraju našega izhoda: "Če na poti ne bilo nobene ovire, bi se od tam videlo Ljubljanski grad pod kotom 59 stopinj in ptica, če bi letela popolnoma naravnost, bi od tam do Pivke preletela 26,6 km, v približni smeri Velikega Snežnika". To je bil, kot smo kasneje ugotavljali, že kar izziv pred izzivom, ki nas je opomnil, da je potrebno znanje topografije obnavljati in utrjevati. S skavtskim znanjem smo potem vseeno uspešno ugotovili, kam nas bo vodila pot.

Zbrali smo se zjutraj pri sveti maši v Štepanji vasi – dva para in družina z dvema otrokoma; za začetek bolj malo, a vendarle. Koordinate našega izhoda so kazale na Kras, ker pa se je tam ravno obetalo precejšnje deževje, smo cilj nekoliko premaknili po premici navzgor: na Menino planino.

Vetrovna pot in preizkušnja

V začetnem krogu smo bili z duhovno mislijo nagovorjeni, naj bo naša pot prežeta z mislimi o tem, zakaj vse smo hvaležni.

Skozi gozd smo se povzpeli najprej na planino Bibo; medtem ko je za nami dolino še obsevalo sonce, se je pred nami že delala zavesa iz megle in rahlega dežja. Proti Menini planini nas je krepil zelo močan veter, a smo se kljub temu še malo poigrali v zatišni dolini. Preizkusili smo dolžino našega koraka in to način, da smo dekliški in deški vod tekmovali v oceni dolžine 15 metrov. Cilj te naloge je bil, da si pridobimo znanje, kako dolg je naš korak, da bomo to vedenje lahko koristno uporabljali.

V koči na Menini planini smo se pogreli, okrepčali in se odpravili nazaj. Prijetno nam je bilo hoditi, čeprav v razmeroma slabem vremenu, saj nas je skavtstvo povezalo v skupnost ljudi, ki uživamo v povezanosti drug z drugim, s stvarstvom in Stvarnikom. Smeh, veselje, prijateljstvo, lepota narave, ... za kaj vse smo zares lahko hvaležni Njemu.

Misel o hvaležnosti z začetka naše poti je še kako primerna – hvala za našo bratovščino, za naloge, ki smo si jih zadali, za nosilce, ki so se zavezali, da nas bodo spodbujali pri uresničevanju le-teh, za izzive, ki nas čakajo in ki smo jih že doživeli… hvala za prizadevanje za dobro, za delo za sebe, z drugimi in za druge.

Fotogalerija
16 slik
Vetrovno in zabavno
Malica takoj na začetku
Jesenski podlesek
Skupaj z otroci
+13

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.