Zažiga

6 Zažgi

Prenesi v

Damijanov spominski pohod na Porezen (FOTO, VIDEO)

3
Darija Tušar - Prisrčna veverica 23.08.2011
To ni bil navaden pohod, ampak je spomin na našega pokojnega skavta Damijana. Lansko leto je bil še z nami in sva skupaj z našo bratovščino organizirala pohod, z namenom da pokažemo kakšno Božje stvarstvo imamo na Cerkljanskem, med drugimi tudi zaščiteno rožo: kraljico gora - Alpsko možino.
En del poti gre po stari mulatjeri En del poti gre po stari mulatjeri (Avtor: Matjaž Maležič - Pozorni medved)

V soboto 20.08.2011 je bratovščina Vztrajni ruševci - odrasli skavti bratovščine Cerkno organizirala drugi pohod na Porezen.

Pred župniščem se nas je zbralov preko 40 iz desetih bratovščin. Pri sveti maši nam je župnik Zoran podelil blagoslov in zaželel srečno pot. Odpeljali smo se do travnika nad vasjo Jesenica, kje smo z dovoljenjem lastnika Simona parkirali. Obuli smo planinske čevlje, na hrbet nadeli nahrbtnike in odšli po lepo urejeni gozdni poti proti planini Otavnik. Z nami je šel tudi psiček, ki je pri planini Otavniki poskočil, zarenčal in prestrašeno pogledoval okrog. Prešinila nas je misel, medved in to tisti o katerem se zadnje čase toliko piše, a ga na srečo ni bilo.

Pot se je pričela počasi dvigovati, kazati se je pa tudi začel lep pogled proti Julicem: Črni prsti, Rodici, Voglu, Triglavu... Nad planino Otavnik, pod vršnim grebenom Porezna, smo se razdelili v dve skupine, najhrabrejši so šli po grebenu proti vrhu in si ogledali še našo prelepo kraljico gora - Alpsko možino, ki pri nas raste le na Poreznu in na Črni prsti. Druga skupina pa je šla medtem po položnejši poti proti koči. Pri koči smo se malo okrepčali in se kar kmalu po isti poti vrnili do avtomobilov.

Na kmetiji Zalaz nas je čakalo kosilo - prava domača cerkljanska hrana, ki so nam ga pripravili mladi skavti: smukavec, ocvirkovca in želševka. Po kosilu nam je gospodar Joško najprej pokazal živali, ki jih ima na kmetiji: dve lami, pet oslov, tri islanske konje, nato pa še obnovljeno sušilnico sadja in velbano klet s kamnitima mizoma. Da je bilo pa srečanje še lepše, je sin Jernej osedlal konja, Joško pa je pokazal in dal napotke, kako se jaha. To je bil seveda velik izziv za našega botra Toneta - domžalski osel na cerkljanskem konju! Pa tudi drugi skavti in skavtinje so poskusile ježo in to zelo uspešno. Dan se je počasi prevesil proti večeru, zato smo se poslovili in si obljubili, da se drugo leto zopet podamo na Porezen.

Vsi, ki ste z nami sopihali, premagovali strmine, občudovali Božje stvarstvo, vriskali, se zabavali in se udeležili pohoda v spomin na našega pokojnega skavta Damijana v tako velikem številu, še enkrat najlepša hvala. Tudi tebi Damijan hvala, da si bil z nami, nas spremljal in varoval z našim Gospodom Bogom.

Video Mira Pivarja:

Fotogalerija
41 slik
En del poti gre po stari mulatjeri
Cerkno se še skriva pod meglo
Zbiranje pred župniščem
Maša v spomin na Damijana
+38

Komentarji (3)

Za komentiranje se prosim prijavi.