Zažiga

18 Zažgi

Prenesi v

Referendum – DA ali NE?

2
Sabina Rupnik Suhadolnik 31.05.2011
Pred kratkim sem slišala ali prebrala štos, v katerem nekdo izjavi: "V tej državi večkrat slišim besedo 'referendum' kot 'dober dan', pa delam na recepciji :)" Drage skavtinje in skavti, upam si trditi, da vas večina ve, da nas v nedeljo čaka takoimenovani super referendum. Z malo manjšo gotovostjo še trdim, da vas večina ve, o čem bomo glasovali. Skoraj pa si ne bi upala trditi, da veste, kako boste glasovali.
Sabina Rupnik Suhadolnik Sabina Rupnik Suhadolnik (Avtor: Facebook profil avtorice)

 Taki časi so, da celo naše multiizobražene glave ne zmorejo dohajati in docela razumeti vsega, kar bi morale razumeti, saj se govori o naši sedanjosti, prihodnosti in prihodnosti naših zanamcev. Kot najbrž vsi vi, se kot skavtinja čutim dolžno iskati odgovore in sprejemati odločitve kar najbolje morem – vedno in povsod. A tu mi zmanjka. Lahko si npr. preberem dvesto strani pokojninskega zakona, lahko si preberem celo prejšnjega in ju primerjam, ampak mi še vedno zmanjka. Ne znam predvideti vseh posledic, ne znam jih predvideti niti pol.

Lotila sem se – kot običajno v takšnih trenutkih – brskanja, prebiranja, tuhtanja. Naletela sem na raznolike parole te in one strani, ki so včasih bolj včasih manj prepričljive, vse po vrsti pa na temeljih nasprotovanja, ne sodelovanja. Zdi se, kot da je bila odločitev za samostojnost zadnja odločitev, v kateri smo se strinjali, od tedaj pa eni vidijo črno in drugi belo, vsi ostali odtenki so izginili nekam daleč. Kako je mogoče, da je pomembno, vseh državljanov dotikajoče se vprašanje za eno stran povsem pravilno, za drugo pa povsem napačno?!

Kakor koli, v takem smo in v takem moramo delovati, da bomo morda nekoč na boljšem. Ali pa da bo na boljšem naslednja oziroma še naslednja generacija. Zato četudi je težko, ni vseeno, kaj delamo. Naša odgovornost kot odgovornih državljanov, kakršni želimo biti, je – z odgovornostjo sprejeti odločitev. Ni pomembno, ali je to ZA, PROTI ali načelna zavrnitev glasovanja. Pomembno je, da referendumov ne pričakamo v popolni nevednosti, ampak odkrijemo, kolikor lahko: s prebiranjem gradiva, raziskovanjem po spletu, ogledom različnih soočenj, prebiranjem časopisja, kakovostno debato s prijatelji.

Če na koncu ugotoviš, da takšne odločitve ne moreš ali ne želiš sprejeti, je to tvoja pravica. Kdor pa bo na referendumski dan ostal doma samo zato, ker ne pozna vprašanj, ne pozna teme ali pa ga preprosto ne briga, bi se moral vprašati, koliko je njegovo osebno poslanstvo še povezano s poslanstvom skavtinj in skavtov nasploh, postajati odgovorni državljani sveta.

Za uvod vam je lahko v pomoč gradivo o referendumskih vprašanjih: http://www.super-referendum.com.

Uspešno odločanje!

Komentarji (2)

Za komentiranje se prosim prijavi.