Zažiga

11 Zažgi

Prenesi v

Kaj je Božič brez Kristusa?

br. Marko Senica, Budni medved 24.12.2010
Katehistinja me je prosila naj poiščem nekaj slik za otroško božičnico. Mnogi poznate najlažjo pot: Google, slike, vtipkam Božič. Ups, sem se zmotil? Saj nisem vpisal besede "kič". Poizkusite še vi.
Marko Senica Marko Senica (Avtor: Marko Senica)

Vprašam se: "Marko, ali si res tako zastarel?" Upam, da ne, samo svoj okus imam. In vedno znova si dopovedujem: pri vsaki stvari poišči tudi kak pozitivni pogled. Iščem naprej in vesel sem, da najdem nekaj primernega in je katehistinja zadovoljna.

Božič na spletu

Pa me je začelo zanimati, kako je z božičem na spletu. Vesel sem, ko na Wikipediji preberem: "Bistvo krščanskega božiča je praznovanje rojstva Jezusa Kristusa ..." in malo manj vesel ko preberem: "V novejšem času se pri nas uveljavlja tudi druga oblika praznovanja božiča, ki ni povezana s krščanstvom. Ker gre za nov pojav, še nima uradnega imena. Imenujmo ga ameriški božič, ker je k nam prišel iz Amerike. Osrednja osebnost te oblike praznovanja božiča je božiček, ki prinaša darila. (Božiček v krščanstvu sploh ne obstaja in je svojo vizualno podobo dobil z oglasom Coca-Cole). V praksi je ameriški božič zelo potrošniško usmerjen praznik, povezan s kupovanjem velike količine daril, s pisanjem čim večjega števila voščilnic, s čim večjo božično jelko in z veliko okraski."

Kakšen pa je moj Božič?

Pišem ga z veliko začetnico, ker mi pomeni rojstvo Boga. Vesel sem, da se kot redovnik in duhovnik nanj pripravljam z osebno in skupno, bratsko molitvijo. Veliko tudi spovedujem. Kakšno veselje je srečati najpogumnejše ljudi! Veste, kdo so to? Tisti, ki ob zavedanju, da smo ustvarjeni po Božji podobi, zmorejo priznati, da vedno ne živijo(mo) te Bogopodobnosti, imajo pa pogum, da to iskreno povedo pri osebni spovedi. In tako se Jezus znova in znova rojeva v urejeni in čisti štalici preprostega človeškega srca.

Še nekaj bi rad delil z vami iz medmrežja. Ne zamerite, saj pišem to "zanj", pravzaprav za skavtske obiskovalce medmrežja. Poslušajmo dve pesmi. Prva je od g. Franca Juvana, našega duhovnika: "Ko stojiš ob jaslicah, Jezusu odpri srce. Če se v tebi ne rodi, potem je vse zaman, božiča ni in sreče ni." Poglejte si nekaj pesmi tudi sami na tej strani.

In ker znate tudi angleško, poslušajte še tole skladbo in spremljajte besedilo.

Dragi skavti in skavtinje, kaj je Božič brez Kristusa? V angleščini je besedna povezava še lepša "What is Christmas without Christ?".

Želim vam blagoslovljeno in globoko doživljanje neskončne Božje ljubezni, ko Bog postaja človek, da bi mi postali bolj božji.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.