Zažiga

2 Zažgi

Prenesi v

Čar pričakovanja v adventnem času

Domen Golob, Homec 1, trop za duhovno rast 29.11.2015
Poznaš tisti občutek, ko kot otrok čakaš 6. december in imaš že konec oktobra napisano pismo za svetega Miklavža? In ko je še 14 dni do tistega jutra, se ti zdi, da je še cela večnost.
1. adventna nedelja 1. adventna nedelja (Avtor: Viktor Höchtl)

Sedaj stopamo v adventni čas. Zakaj? Z adventnim časom nas želi Cerkev spomniti, naj postanemo takšni kot otroci, naj se 4 tedne, cel mesec pripravljamo na Božič in se ga veselimo kot nekdaj svetega Miklavža. 

Kako se pripraviti? Imamo srečo, da so se pred nami že nekateri dobro pripravili na Božič. Poglejmo pastirčke potem, ko se jim je prikazal angel in jim povedal, da se je rodil Jezus:
"… so pastirji govorili drug drugemu: »Pojdimo torej v Betlehem in poglejmo to, kar se je zgodilo in kar nam je sporočil Gospod!" (Lk 2, 15) 

Pastirji so bili pri delu, ko se jim je prikazal angel. Ponoči so stražili svojo čredo in so kljub temu šli pogledat, kaj se je zgodilo, pustili so ovce in delo. Pastirčki nas učijo, da če se želimo dobro pripraviti na Božič, na Jezusov prihod, si moramo zanj vzeti čas. Poglej na pridi.com kaj pripravljajo za adventni čas, vzemi si čas za družino. 

Spomnimo se modrih z vzhoda, ki so si znali vzeti veliko časa, saj je bila v tistem času pot zelo dolgotrajna in celo tvegana, ko pa so prišli: 

"… so padli predenj in ga počastili. Odprli so svoje zaklade in mu darovali zlata, kadila in mire."  (Mt 2, 11) 

Modri so Jezusu prinesli darila. Tudi mi mu lahko prinesemo darilo. Jezus nas uči, naj bomo usmiljeni in naj delamo za mir, če se v postnem času čemu odrečemo, storimo zdaj kakšno dobro delo, ki bo razveselilo bližnjega, prinesimo mir kakšni stari mami, ki je že dolgo ni nihče obiskal. Pojdimo v dom za ostarele in povprašajmo, h kateremu že dolgo ni nihče prišel in ga obiščimo. Angeli so oznanjali: "Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so mu po volji." (Lk 2, 14) Tudi mi lahko oznanjamo in prinašamo mir in veselje in tako detetu Jezusu prinesemo čudovito darilo. 

Zelo dolgo se je na Jezusov prihod pripravljal starček Simeon. Ko po dolgem pričakovanju vidi Jezusa, vzklikne: 

"Gospodar, zdaj odpuščaš svojega služabnika po svoji besedi v miru, kajti moje oči so videle tvojo rešitev … "(Lk 2, 29-30) 

Zgledujmo se po starčku Simeonu in pričakujmo Božič. Naredimo ga posebnega. Naj bo vsako leto nekaj posebnega. Vzemimo si čas in se spomnimo novih stvari, ki bodo naredile ta čas poseben. Danes si lahko kupimo vse kar si želimo, tako izgubimo čar pričakovanja, to je tisti čar, ko smo ga imeli kot otroci, ko nismo mogli vsega dobiti. Povežimo kakšno željo z Božičem in jo prestavimo za en mesec. 

Poleg starčka Simeona pa je bila še prerokinja Ana: 

"Templja ni zapuščala, ampak je noč in dan s posti in molitvami služila Bogu. Prav tisto uro je stopila tja in zahvaljujoč se slavila Boga ter o njem pripovedovala vsem, ki so pričakovali odkupitev Jeruzalema." (Lk 2, 37-38)

Prerokinja Ana je vsem začela oznanjati Jezusovo rojstvo. To lahko storimo tudi mi, tako da povemo, kaj nam pomeni Božič, da se je takrat začela naša vera v Jezusa. Povejmo drugim, kako nas naša vera spreminja in napolnjuje z mirom in srečo. 

Molitev je čudovita priprava na Božič, kar je prerokinja Ana počela brez prestanka. Poiščimo vero v svojem srcu in prosimo, da bi je imeli več ter z zaupanjem molimo k Bogu, naj nam podari svoje milosti. Prosimo, da bi se kakšne stare zamere razrešile, prosimo, da bi se v družini boljše razumeli, da bi bili naši odnosi lepši. Ne pozabimo, da je naš Bog, Bog, ki dela čudeže. Imejmo vero in glejmo, kako nas lahko priprava na Božič spreminja in kaj vse nam je Bog pripravljen podariti na Božični dan.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.