Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

Bodite vedno pripravljeni

Adventno akcijo pripravljata ICCG in ICCS v sodelovanju s Poverjeništvom za duhovnost 10.12.2017
Tri prerokbe oznanjajo upanje na Božji prihod in rešitev iz izgnanstva.
Pred uporabo natančno preberite navodilo. O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte s spremljevalcem ali spovednikom. (Avtor: Franci Bačar, Novo mesto 1)

Drugi teden: Bodite vedno pripravljeni

Nedelja, 10. december 2017
Evangelij: Mr 1,1-8

Tri prerokbe oznanjajo upanje na Božji prihod in rešitev iz izgnanstva. V Iz 40,1-4 se sliši glas: »Pripravite Gospodovo pot« kakor avtocesto, ki prečka puščavo od Babilona do Judeje. Iz 40,5-8 nam govori o drugem glasu, ki govori o človeški minljivosti in Božji besedi, ki je večna. V Iz 40,9-11 pa slišimo o tem, da je vsakdo, ki je še ostal v Jeruzalemu (še vedno porušenem mestu), poklican, da se povzpne na najvišjo možno točko in razglasi Božjo zmago, vrnitev pregnancev in podporo le-tem.

Evangelij se začne z oznanjevanjem Janeza Krstnika, ki kliče vse k pokori in h krstu v odpuščanje grehov ter k pripravljenosti na kraljestvo Prihajajočega, ki ne bo krščeval zgolj z vodo, ampak s svetim Duhom. Kot skavtinje in skavti smo navajeni živeti v divjini ne samo zato, da bi klicali ljudi, naj pripravijo pot za Gospoda, ampak tudi zato, da bi srečali Gospoda v tej divjini in v vsem, kar je ustvaril. 

Dejavnost: Pripravi premišljevanje o spravi za svojo skupino in vanjo vključi molitev in pesmi. Vključi tudi pripravo na spoved. 

VZOREC PRIPRAVE NA SPOVED

Osnovni pogoj za dobro spoved je namen, da bi se radi vrnili k Bogu, kakor je to storil »izgubljeni sin«, priznali svoje grehe in se jih pokesali.

Greh v mojem življenju.
Sodobna družba je izgubila občutek za greh. Kot katoličan, ki sledi Kristusu, se moram potruditi in prepoznati greh v vsakdanjih dejanjih, besedah in opustitvah.
Evangelij nam kaže, kako pomembno je odpuščanje grehov. Življenja svetnikov dokazujejo, da ima oseba, ki raste v svetosti, močnejši čut za greh, pokoro za grehe in potrebo po zakramentu svete spovedi.

Različnost greha.
Človeška narava je šibka zaradi izvirnega greha. Krst nam izmije izvirni greh in vtisne v nas milost življenja v Kristusovi milosti. Obenem nas usmeri na pot k Bogu. Posledice te šibkosti in nagnjenost k zlu storijo, da delamo greh. Greh je lahko majhen ali velik (smrten).
Smrtni greh je »smrtna« žalitev proti Bogu, ki je tako grozna, da uniči v duši življenje po milosti. Trije pogoji se morajo hkrati uresničiti, da je nek greh smrten: 1. dejanje mora biti zelo resno; 2. oseba mora razumeti, kaj dela; 3. oseba mora imeti svobodno voljo.

Zapomni si.
Če potrebuješ pomoč (zlasti če te dlje časa ni bilo pri sveti spovedi), prosi duhovnika in pomagal ti bo v pripravi na dobro spoved.

Pred sveto spovedjo:
Resnično obžaluj svoje grehe. Skesanost pomeni, da jasno in odločno zavračam storjene grehe in sklenem, da jih ne bom več delal iz ljubezni do Boga. Trden sklep, da se bom v prihodnosti izogibal grehom, je gotovo znamenje, da je tvoje obžalovanje pristno. To ne pomeni, da moramo obljubiti, da nikoli več ne bomo zapadli grehu. Trden sklep pomeni, da se bomo izogibali grehu, je znamenje popolnega kesanja. Božja milost, v sodelovanju z mojim namenom poboljšanja, bo dala moč, da se bom upiral in premagal skušnjave v prihodnosti.

Spraševanje vesti.
Preden pristopiš k sveti spovedi, premisli, katere male in velike (smrtne) grehe si storil od zadnje zakramentalne spovedi. Pri tem izrazi obžalovanje in zavračanje grehov ter trden sklep o poboljšanju.

Med sveto spovedjo:
Po spraševanju vesti pojdi v spovednico. Lahko poklekneš ali pa govoriš »iz oči v oči« z duhovnikom. Začni z znamenjem križa, povej, kdaj si bil zadnjič pri sveti spovedi.
Duhovnik lahko nato prebere odlomek iz Svetega pisma.
Povej vse grehe, ki se jih spominjaš. Začni s tistim, ki ga najteže poveš. Smrtnih grehov se moraš spovedati tako, da poveš vrsto greha in kolikokrat si ga storil. Ko priznaš vse svoje grehe, dodaj: »Žal mi je za te grehe in za vse grehe iz preteklosti. Moj Jezus, usmiljenje.«
Poslušaj duhovnikove besede in pokoro, ki ti jo naloži. Pokora bo zmanjšala časno kazen za grehe, ki si jih storil. Ko te duhovnik k temu povabi, zmoli kesanje:
Moj Bog, žal mi je, da sem grešil in žalil tebe, ki so moj najboljši Oče. Trdno sklenem, da se bom poboljšal. Pomagaj mi s svojo milostjo. Amen.
Poslušaj besede odveze – zakramentalnega odpuščanja, ki ga Cerkev daje po duhovniku. Pri tem se pokrižaj. Če duhovnik reče: »Zahvaljujmo se Gospodu, ker je dober,« odgovori, »vekomaj traja Njegova dobrota«.

Po sveti spovedi.
Zahvali se Bogu za odpuščanje grehov. Če se pri tem spomniš še kakšnega greha, ki ga nisi povedal pri sveti spovedi, zaupaj, da ga je Bog odpustil skupaj z vsemi povedanimi, a ne pozabi ga povedati pri naslednji sveti spovedi. Naredi pokoro.

Redno pridi k sveti spovedi. Katoličani smo lahko veseli, da imamo na voljo ta zakrament. To je običajna pot do odpuščanja grehov. Ta zakrament je močna pomoč, ko se hočemo znebiti naših slabosti, ko hočemo rasti v svetosti in živeti zmerno in krepostno življenje.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.