Zažiga

1 Zažgi

Prenesi v

Bodite vedno budni

Adventno akcijo pripravljata ICCG in ICCS v sodelovanju s Poverjeništvom za duhovnost 05.12.2017
Advent (iz latinske besede »adventus«, kar pomeni »prihod«) predstavlja začetek cerkvenega leta za večino Cerkva zahodnega izročila. Začne se štiri nedelje pred Božičem, se pravi, na nedeljo, ki je najbližja 30. novembru, in se konča na božični večer (24. decembra). Če je božični večer na nedeljo, je isti dan četrta adventna nedelja in božični večer se začne ob sončnem zahodu.
Adventni venec Adventni venec (Avtor: Aleš Čerin)

Adventni čas je za večino kristjanov čas pričakovanja in upanja, čeprav se je nekoč dajalo več poudarka na pokoro, post in greh. Za večino kristjanov advent ni zgolj obhajanje trenutka v preteklosti, ko se je rodilo neko dete, ampak tudi pričakovanje Jezusovega drugega prihoda. Takrat ne bo prišel kot nebogljen otrok, temveč z močjo in oblastjo. Običajna adventna svetopisemska berila poudarjajo oba Jezusova prihoda, našo zvestobo in budnost pred njegovim prihodom, sodbo nad grehom in upanje na večno življenje.

Kot katoliški skavti in skavtinje smo »vedno pripravljeni« za prihod našega Gospoda. Pripravljamo se s premišljevanjem in branjem Svetega pisma, molitvijo in postom. Ozirajoč se na naš način delovanja in obljubo ter s služenjem, se pripravljamo za Jezusov prihod.

Dejavnost: V posebno posodo, ki jo tudi primerno okrasite, vsak dan v decembru do Božiča dajajte listke, na katere napišite, za kaj ste hvaležni. 

Prvi teden: Bodite vedno budni 

Nedelja, 3. december 2017 

Evangelij: Mr 13,33-37

Vratar mora biti buden in v pripravljenosti vsako uro noči. Kot skavtinje in skavti moramo biti posebni vratarji in služiti Gospodarju, kakor tudi drug drugemu. Trenutek spanja lahko omogoči tatu, da se splazi noter; lahko pa se vrne gospodar in vratarja odpusti iz službe. V adventnem času smo na poseben način vratarji, ki čakajo, da Jezus pride.

Jezusova opozorila nam govorijo o tem, da samo tisti, ki bdijo in čakajo, bodo ob koncu odrešeni. Na nas je, da zvesto delamo, kajti Gospodar se bo vrnil. Na nas je, da z gotovostjo delamo, saj se vrne sam Gospodar. Kristjani so lahko prepričani v dve stvari: da se bo Gospodov prihod zagotovo zgodil in da se bo zgodil v prihodnosti. Prekomerno iskanje opozoril in znamenj lahko kristjane vznemiri, nas odvrača od pomembnih stvari in dela ter pričakovanje spremeni v obredno veselico.
Če nekdo izgubi vsak smisel svojega pričakovanja, postane podoben vratarju, ki zaspi na delovnem mestu.

Dejavnost: V prvem adventnem tednu vam predlagamo, da naredite dve oljenki. Prva naj sveti med vsakodnevnim branjem evangelija in molitvijo, drugo pa nekomu pokloni – da bi bili vedno budni.

Priprava oljenke:

  • vzemi majhen pokrit kozarec
  • naredi luknjo v pokrovu in napelji skoznjo sten (vrvico, ki bo gorela)
  • napolni kozarec do 2/3 z oljem za svetilke ali sončničnim oljem
  • prižgi sten

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.