Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

Blagor tistim, ki niso videli, pa verujejo

Simon Potnik, duhovni asistent 14.05.2017
Jezus je večkrat pojasnil, da se po veri dotaknemo njegove skrivnosti, se približamo njemu: treba je 'poslušati Njegovo besedo', verovati v 'Njega, ki ga je poslal Oče', v Njegovega Sina, ki je sprejel naše meso; kajti 'kdor veruje, ne bo nikoli žejen, /…/ kdor veruje v večno življenje.'
(Avtor: Rok Rakun)

Posvetitev Jezusu po Mariji

V navzočnosti vsega nebeškega dvora
izvolimo danes tebe, o Marija,
za svojo mater in vladarico.
Podarjamo in posvečamo popolnoma tebi v last
svoje telo in svojo dušo,
svoje notranje in zunanje dobrine,
pa tudi vrednost vseh preteklih,
sedanjih in prihodnjih dobrih del.
Tebi prepuščamo v vsej celoti in polnosti
ter brez pridržkov pravico,
da v času in večnosti razpolagaš z nami
in z vsem, kar je naše,
kakor se tebi zdi prav in je v večjo božjo slavo.
Amen. 

Jezus je večkrat pojasnil, da se po veri dotaknemo njegove skrivnosti, se približamo njemu: treba je 'poslušati njegovo besedo', verovati v 'njega, ki ga je poslal Oče', v njegovega Sina, ki je sprejel naše meso; kajti 'kdor veruje, ne bo nikoli žejen, /…/ kdor veruje v večno življenje.' Tisti, ki so videli znamenja, morajo sedaj preseči čutno izkustvo in narediti dejanje vere. Jezus jih potiska za njihove zadnje okope, tja, kjer je samo še ena izbira: hočem verovati ali pa nočem verovati. Kajti dejanje vere je, čeprav je zastonjski Božji dar, tudi izraz naše volje. In sv. Peter daje odgovor vere na Jezusovo vprašanje: 'Ali hočete tudi vi oditi?' Ne da bi kaj razumel, Peter izpove brezpogojno kapitulacijo, ko izjavi: 'Gospod, h komu naj gremo? Besede večnega življenja imaš' (Jn 6,68). Lepo je brati, kako je Peter odgovoril. Ni rekel: Mi razumemo, kaj meniš. Marveč: Držimo se trdno tvoje roke. Tvoje besede so besede življenja, tudi če jih ne razumemo.' Tega življenja si želimo. Ničesar drugega.

Vera je zagotovilo stvari, ki jih ne vidimo (Heb 11,1). Naša vera temelji na Kristusovi  besedi, da verujemo nekaj drugega, kot vidijo naše oči. Sv. Peter Julijan Eymard čudovito povzema ta korak: 'Vero je čisto dejanje duha, ki je osvobojen čutov. Čuti tukaj ne služijo ničemur, nimajo vpliva. To je edina skrivnost Jezusa Kristusa, v kateri morajo čuti popolnoma utihniti; v vseh drugih, v učlovečenju , v odrešenju, čuti vidijo Boga otroka, umirajočega Boga. Tukaj pa je za čute samo neprediren oblak. Dejavna mora biti samo vera: to je kraljestvo vere. Ta oblak zahteva od nas zaslužno žrtev, žrtev našega razuma in našega duha; verovati moramo celo proti pričevanju čutov, proti običajnim zakonom bitij, proti lastnemu izkustvu; verovati je treba samo na besedo Jezusa Kristusa; postaviti je treba eno samo vprašanje: 'Kdo je tukaj?' 'Jaz', odgovori Jezus Kristus. Padimo na tla in častimo.
(Po Pierru – Julienu Eymardu) 

Molitev ob kateri se lahko ustavim: Tvoj križ, moj križ 

Prebiranje Božje Besede: Mt 25 

Sveta Marija - prosi za nas
bl. Janez Pavel II - prosi za nas
moj nebeški zavetnik - prosi za nas

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.