Zažiga

4 Zažgi

Prenesi v

Skavtski treking: Ljubljana - Škofja Loka ali obratno

Aleš Čerin, uredništvo SkavtNet 14.02.2012
Tole pot od Podutika (končna postaja 5-ke) po Polhograjskem hribovju do Škofje Loke se da izvesti v (skoraj) vsakem vremenu, tudi v snegu. Privlačna pot za popotnike in popotnice ter odrasle skavtinje in skavte. Za Gorenjce je smer lahko obratna.
(Avtor: Aleš Čerin)

Na kratko

Dolžina in višina: okoli 22 km ali 8 ur in pol zmerne hoje v suhem (ustrezno več v snegu); okoli 800 m višinske razlike

Pot: Podutik – Toško čelo – Katarina (Topol) – Grmada – Gontar – Mali Tošč – Osovnik – Škofja Loka.

Zemljevid: Polhograjsko hribovje 1:25.000

Opis poti

Pot začnete na končni postaji 5-ke v Podutiku. Kar po asfaltu se začnite vzpenjati proti Toškemu čelu. Po dobrem kilometru pri spomeniku (na desni) lahko zavijete na markirano pot, ki vas pripelje na Toško čelo. 

Na Toškem čelu se vrnite nazaj na cesto Podutik - Topol in nadaljujte po makadamu do Topola, ki se je do leta 1955 imenovalo Sveta Katarina (po cerkvici Sv. Katarine, ki jo tokrat ne boste obiskali). Do tu je okoli 8 km ali dobri dve uri hoje.

Sredi vasi poiščite gostilno Dobnikar in se mimo nje odpravite naprej proti Grmadi (899 m). Do sedaj ste hodili predvsem po voznih poteh, ki se spremenijo v gozdne. Previdnost pred zdrsi v snegu!

Na markantnem križišču pod Grmado se junaki odločite, da se vzpnete na vrh (ne priporočam v snegu!). Na vrhu pazite, ker je na jug precej prepadno. Ostali pa po desni obidete vrh. Kmalu pridete do turistične kmetije Gontar. To počakajte, da se vam pridružijo junaki z vrha.

Mimo Gontarja se vzpnite na Mali Tošč (902 m) in pred Velikim zavijte desno proti Osovniku. Seveda lahko namenite tudi kakih 15 minut in se dvognete nad 1000 m na vrh Tošča (1021 m). 

Proti Osovniku hodite po gozdnih poteh, po kolovozih, tudi po travnatih pobočjih. Lepo! V Osovniku poiščite kolovoz do vrha, kjer stoji cerkvica Sv. Mohorja in Fortunata (857 m). Lep razgled!

Ostane vam še spust proti Škofji Loki, pravzaprav do njenega predmestja Puštala. V Škofji Loki poiščite avtobusno postajo in se vrnite nazaj v Ljubljano. Avtobus gre 10 čez uro, a ne vsako :) (vozni red na določen dan).

Možnosti

S Tošča se lahko vrnete na turistično kmetijo Gontar od koder se lahko spustite v Mačkov graben in naprej v Polhov Gradec (varianta 1).

Od Topola se lahko mimo cerkve Sv. Katarine lahko spustite Žlebe in naprej v Medvode ali Medno (Ljubljanski potniški promet: št. 25) (varianta 2).

Gremo!

Krasna privlačna tura, ki navduši. Tudi precej hudo se sliši "peš po hribih iz Ljubljane do Škofje Loke." Priporočam v skoraj vsakem vremenu, morda le v ledenem ni primerna.

Fotogalerija
5 slik
+2

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.