Zažiga

7 Zažgi

Prenesi v

Z vlakom iz Ljubljane in peš nazaj

Aleš Čerin, uredništvo SkavtNet 07.11.2011
Tokrat predlagamo skavtski izhod za skavte iz Ljubljane ali njene okolice. Primeren za precej "uhojene" skavte, ki se ne ustrašijo večurne hoje. Za prevozno sredstvo uporabimo vlak in (če je kriza) avtobus LPP 13.
kar po azimutu ... (Avtor: Aleš Čerin)

Skavti se na izhod radi odpravimo z vlakom. Tale izhod je potem prav nalašč za vas, ki se nameravate podati na izhod jeseni ali celo pozimi, če ne bo preveč bogata s snegom. Izhod je kar precej dolg in je tako primeren za bolj kondicijsko pripravljene skavte, zmožne zmerno hoditi vsaj 7 ur.

Na ljubljanski železniški postaji kupite karte do Laz (smer Zidani most) in se z vlakom odpeljite proti Litiji. Že po 15 minutah izstopite v Lazah in pohod nazaj do Ljubljane se lahko začne.

Na kratko

- Dolžina in višina: 8 ur in pol zmerne hoje; 930 m višinske razlike
- Pot: Laze – Janče (792 m) – dolina potoka Zahujka (kar po azimutu) – Besnica – Javor – Žagarski vrh – Sostro – Bizovik – Golovec – Ljubljana
- Izletniška karta: Ljubljana in okolica; 1: 50.000

Opis poti

- Za postajo v Lazah poiščete lokalno cesto na kateri se začne markirana pot do Janč. Mimo novo zgrajene cerkvice (izgleda, da pravoslavne) se po širokem kolovozu poženete v kar strm breg. Kmalu pridobite višino in mimo samotnih kmetij (Rogač, Jernač, Vavš, Andrejevec, Hribovec, Tončk) v dobrih 2 urah dosežete Janče.
- Z Janč se spustite v dolino Besnice. S pomočjo kompasa (smer 236°) kar po azimutu se spustite v grapo potoka Zahujka in po njej pridete do kmetije Potokar in naprej do velike doline Besnice.
OPOMBA: Namesto nehojenih poti lahko uberete z Janč kar cesto v Srednjo Besnico.
- Prečkajte dolino Besnice in se podajte direktno v grapo med Javorskim vrhom in Površnikom. Po strmem bregu lahko izplezate do Brezovarja pod Javorskim vrhom.
OPOMBA: Na Javorski vrh se lahko vzpnete po lokalni cesti iz Besnice proti Javorju (kakšna 2 kilometra).
- Od Javorskega vrha se odpravite proti Žagarskemu vrhu. Pot po grebenu je lepa in razgledna - razgled nazaj na Janče in pravzaprav na vse strani po Sloveniji.
- Z Žagarskega vrha se spustite vas Zagradišče in preko Češnjice v Sostro. Tu že naletite na avtobus mestnega prometa (št. 13) in se, če je muka prevelika – do tu je hoje okoli 6 ur, odpeljete v Ljubljano.
- Iz Sostra pot nadaljujete v Bizovik in naprej čez Hrušico do Ljubljane.
OPOMBA: Še precej lepša varianta bi bila Sv. Urh, Orle in po grebenu Golovca v Ljubljano.

Možnosti

- Pot z Janč lahko podaljšate v Volavlje – Trebeljevo – Ravno brdo in potem pridete v Javor. Pot tako podaljšate najmanj za tri ure.
- Druga možnost je, da pot malo skrajšate, če se z Janč spustite v Vnajnarje – potem v Besnico (blizu kmetije Balant), se vzpnete na Pečarja in od tam v Zagradišče – Češnjico in naprej v Sostro. Pot morda skrajšate za kako uro.

To pot sem prehodil skupaj s sinom, ki me je priganjal v brezpotja, v ozke poti. Jaz “starček” bi si izbiral “široke poti”, ki pa kot vemo vodijo v pogubo: “Vstopíte skozi ozka vrata, kajti široka so vrata in prostorna je pot, ki vodi v pogubo, in veliko jih je, ki vstopajo po njej.” Mt 7, 13.

Fotogalerija
7 slik
Kar po azimutu ...
Dom na Jančah
Kapelica na Jančah
Osamljeno drevo
+4

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.