Zažiga

3 Zažgi

Prenesi v

Raj za geolovce nad Ljubljanskim barjem

Aleš Čerin, uredništvo SkavtNet 14.04.2012
Južni del Ljubljanskega barja ima nekaj "kucljev" na katerih so luštne cerkvice, ki kar čakajo, da jih skavti obiščemo in se o tej naravni znamenitosti poučimo, ga opazujemo in tudi doživimo. Geolovci pa boste morda navdušeni nad sedmimi geozakladi, od tega je en atraktiven nočni.
Sveti Lovrenc (Avtor: Aleš Čerin)

Ljubljansko barje je naravna znamenitost in če želite občudovati pogled nanj v vsej njegovi lepoti, se odpravite na tole turo.

Odlično bo, če imate med seboj vsaj enega geolovca (Geocaching.com), ki vam bo s pomočjo te igre pomagal raziskati okolico in Ljubljansko barje. Pot vas bo vodila namreč mimo 7 zelo zanimivih geozakladov, od katerih bo en nočni (najdete ga samo ponoči). Atraktivno!

Do vasi Jezero, kjer je izhodišče in (lahko) tudi cilj vaše poti se lahko pripeljete z avtobusom Ljubljanskega mestnega prometa 19 B Tomačevo - Jezero (vozni red).

Na kratko

Dolžina in višina: 4,5 ure zmerne hoje (vključno z reševanjem ugank na dveh geozakladih) ali okoli 12 km; okoli 400 m višinske razlike

Pot: Vas Jezero (GC*) - Sveti Lovrenc (GC) - Sveta Ana (2 x GC) - Sveti Jožef (GC) - Sodni vrh (partizanski spomenik) (GC) - Žalostna gora - po lokalni cesti nazaj do Jezera (nočni GC) ali pa do železniške postaje Preserje od koder se do Ljubljane lahko vrnete tudi z vlakom (vozni red).

Predlagam, da ubirate gozdne markirane poti, lahko pa tudi po azimutu, samo ne po poljih in visokih travah. Ne deljate škode.

*GC - na teh točkah so geozakladi

Primernost: Tale pot pot je primerna za vse, ki zmorejo počasi, a vztrajno hoditi po gozdnih poteh, kolovozih in vaških cestah. Vseeno priporočam lahke gojzarje s trdim podplatom.

Zemljevid: Ljubljana in okolica; 1: 50.000.

Fotogalerija
9 slik
Lepota Jezera
Lokvanji v jezeru Jezero v vasi Jezero
Sveti Lovrenc
Kažipot
+6

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.