Zažiga

1 Zažgi

Prenesi v

Svečnica je pogled nazaj na Božič in obenem naprej na križ

Aleš Čerin, uredništvo SkavtNET 01.02.2011
Svečnica je zadnji od praznikov v božičnem času. Mnogi imamo še postavljeno božično drevesce in jaslice, evangelij nas pa že povabi k razmišljanju o trpljenju ki ga bo Dete deležno.
Svečnica Svečnica (Avtor: SXC)

Svečnica je zanimiv praznik. Lahko bi rekli da je še zadnji pogled nazaj na Božič in prvi pogled naprej na križ. Njen pomen je tako "sladko-grenak", je prelom od navduševanja nad Detetom in nad tem, da otrok prinaša rešitev ljudem, k trpljenju. Takole pravi starec Simeon, ko sta ga Jožef in Marija prinesla v tempelj: "Gospodar, zdaj odpuščaš svojega služabnika po svoji besedi v miru, kajti moje oči so videle tvojo rešitev, ki si jo pripravil pred obličjem vseh ljudstev: luč v razodetje poganom in slavo Izraela, tvojega ljudstva." Lk 2, 29-32. Jožef in Marija takrat tega še nista razumela.

Tudi preroške besede Simeona, ki jih je izrekel Mariji so v času Jezusovega otroštva zvenele čudno zlovešče: "Glej, ta je postavljen v padec in vstajenje mnogih v Izraelu in v znamenje, ki se mu nasprotuje, in tvojo lastno dušo bo presunil meč, da se razodenejo misli mnogih src." Lk 2, 34-35, pa so se vendarle uresničile.

Sprašujem se, če sem sposoben, tako kot starec Simeon, z enim pogledom zajeti in razumeti celoto: pot od rojstva, preko trpljenja do vstajenja.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.