Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

Postne spodbude 2017

Poverjeništvo za duhovnost in poverjeništvo za mednarodne odnose 01.03.2017
PEPELNIČNA SREDA - 1. marec Mt 6,1-6.16-18: Mir gradimo od spodaj: v naših stegih, družinah … skrito očem sveta
Med drevesi (Avtor: Arhiv ZSKSS)

Miloščina, molitev in post: To so trije glavni stebri postnega časa, ki nas vodijo do velikonočnega veselja. Jezus pravi, da se to troje dela na skrivnem, kajti: »Vaš Oče, ki vidi na skrivnem, vam bo povrnil.« To je logika Božjega kraljestva, ki je kakor majhno seme, vsajeno v zemljo, ki raste, ko nihče nanj ni pozoren. Raste dokler ne postane veliko drevo. Se lahko to uresniči v našem načrtu gradnje miru? Jezus sam ponuja »priročnik« za izdelavo tega načrta gradnje miru v govoru na gori: Blagor krotkim, usmiljenim in tistim, ki delajo za mir; blagor čistim v srcu ter lačnim in žejnim pravičnosti. Ta »priročnik« se imenuje Blagri (Mt 5,3-10).

To je lahko izzivalen program za skavtske voditelje kakor tudi za vsako družino na tem svetu. Izziva nas, da gradimo družino, skupnost in delovno okolje tako, da smo delavci za mir.

Kako lahko to počnemo na skrivnem? Da ne obračamo hrbta ljudem, ne onesnažujemo okolja in ne hlepimo po zmagi za vsako ceno. To pomeni, da je naša drža solidarnost in da z njo pišemo zgodovino in gradimo prijateljstvo v družbi. »Dejavno nenasilje« je način, s katerim pokažemo, da je edinost močnejša od sporov. Izkoristimo povezave, katerih je poln naš svet. Različnost lahko povzroči trenja, toda soočimo se z njimi na konstruktiven in nenasilen način. Tako bo iz napetosti in nasprotij zrasla edinost, ki bo ohranila, kar je vredno in koristno za vse.

Preprečiti spore je danes pomembneje kot še nikoli. Semena sporov pogosto rastejo hitreje tam, kjer se širi trpljenje. Izzive, ki smo jim priča vsak dan (lakota, revščina, prisilno preseljevanje, trgovina z ljudmi), ustvarjajo okoliščine, v katerih zlahka izbruhne nasilje in hlastanje po moči. Potrebujemo več dialoga, več soglasja in učinkovitega preprečevanja sporov.

Postni čas je lepa priložnost, da si izmenjamo izkušnje in znanje o tem, kako prepoznamo spore in kako dialog zmanjša napetosti. Tako bomo postali možje in žene blagrov in »vaš Oče, ki vidi na skrivnem, vam bo povrnil« ob belem dnevu.

PREDLOG DEJAVNOSTI

Cilj dejavnosti: Nauči se opazovati, kaj vidimo ali slišimo, ne da bi izrazili sodbe ali interpretirali dogodke.

Starost: 8–12 let

Kraj: kjer koli

Trajanje: 30 minut

Potek:

  • Razloži udeležencem, da je pri sporazumevanju pomembno govoriti o dejstvih in dogodkih.
  • Teh ne smemo mešati s sodbami in mnenji.Na tla položi 20 vnaprej pripravljenih slik, ki prikazujejo dogod
  • Vsak udeleženec izbere sliko in najprej pove, kaj vidi, in šele nato, kaj misli o tem. Voditelj naj pazi, da se oboje ne meša.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.