Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

Povabljeni smo k veselju

br. Jaro Knežević 13.12.2014
Živjo! Ustavi se za hip in premisli … Si v tem trenutku vesel, da živiš, ali pa ti bremena in preizkušnje grenijo okus po polnem življenju? No, kakršenkoli je že tvoj trenutni položaj, je Božja beseda tretje adventne nedelje kot naročena zate. Prisluhni ji.
nasmehi (Avtor: )

»Silno se veselim v Gospodu, moja duša se raduje v mojem Bogu. Zakaj odel me je z oblačilom odrešenja, ovil me je z ogrinjalom pravičnosti kakor ženina, ki si nadéne venec, kakor nevesto, ki se okrasi z nakitom« (Iz 61,10). In še: »…vedno se veselite« (1 Tes 5,16). 

Povabljena sva torej k veselju!

A to povabilo ni izrečeno kar tako v prazno, ni še ena izmed mnogi lepih besed, ki pa ne zmorejo napolniti srca. Beseda našega Boga hoče seči do samih globin duše in jih prenoviti, osvoboditi, posvetiti. Saj veš, kaj je zapisal avtor Pisma Hebrejcem: »Božja beseda je namreč živa in dejavna, ostrejša kakor vsak dvorezen meč in zareže do ločitve duše in duha, sklepov in mozga ter presoja vzgibe in misli srca« (Heb 4,12) Ta Beseda je bila izrečena z enim samim namenom: da bi nam prinesla ljubezen. Otipljivo, konkretno, spreminjajočo ljubezen.

Da sta ljubezen in veselje med seboj tesno povezana, je spoznal tudi veliki William Shakespeare, ki je dejal: »Kjer seješ ljubezen, zraste veselje.«

Kje naj torej najdemo izvir ljubezni, ki žubori v veselju do življenja? Kdo nam bo pokazal pot do tja? Morda pa si prav ti - kot skavt - poklican znova in znova odriniti na to pot neutrudnega iskanja?

Verjetno mi ni treba posebej poudarjati, da te ta pot ne vodi v nedosegljive daljave, temveč te popelje v globino lastnega bitja, tja, kjer si najbolj ti. In ko se boš zadovoljno utrujen znašel ob izviru, ki se pretaka v tvojem srcu, boš presenečen odkril, da je Sveti Duh tisti, ki v tebi že od krsta dalje pretaka ljubezen in veselje. Žejne ustnice boš nastavil k živi vodi in tvoje življenje nikdar več ne bo enako.

Naj ti kot popotnico na pot zapišem še en utrinek Božje besede: »Sad Duha pa je: ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost, blágost, dobrotljivost, zvestoba,…« (Gal 5,22) Kako bi mogel prezreti, da sta tudi tu ljubezen in veselje tesno skupaj – in to na prvem mestu.

Prijatelj, Božič se bliža! Z njim se nama ponuja še ena priložnost srečati Jezusa v globinah srca. Vse, kar se in se bo dogajalo na zunaj, ima en sam namen: spodbuditi nas, da gremo naproti Gospodu, ki prihaja! Srečno pot!

PA ŠE IZZIV ZATE: Vzemi si čas in premisli, kdo so v tvojem življenjskem okolju tisti, ki jim primanjkuje veselja! Odloči se in jim ga v tem tednu prinesi ti …

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.