Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

Prvi postni petek (3. marec)

POD in MEDO 03.03.2017
Mt 9,14-15: Post je most do Boga. Dialog se dogaja med gostijo, kjer Jezus sedi pri mizi v Matejevi hiši. Matej je pobiralec davkov, ki ga je malo pred tem Jezus poklical za apostola. Obloženi mizi se je pridružilo veliko drugih pobiralcev davkov in grešnikov in sedelo z Jezusom in njegovimi učenci.
Križ (Avtor: )

V Matejevem evangeliju samo učenci Janeza Krstnika prihajajo k Jezusu, ne pa farizeji in pismouki. Matej ne omenja, da se Janezovi učenci in farizeji postijo, saj bralci njegovega evangelija to že vedo. Vedo, da farizeji priporočajo reden osebni post in da je Janez Krstnik bil asket. Verjetno prav tako vedo, da farizeji nimajo »učencev«. Janezovi učenci so v skrbeh zaradi predpisa farizejev, ki se ga držijo. Zdi se, kot bi bilo na strani Jezusovih nasprotnikov, ki izpostavijo razdor med Jezusom in Izraelci. To je vredno omembe, saj drugje Matej sicer izrecno povezuje Janeza Krstnika z Jezusom. Zato ta evangeljski odlomek razlikuje dve obdobji: Obdobje veselja, ko je ženin s svati, in obdobje žalovanja, ki ženina ni več. Morda Matej misli, da je čas med Jezusovim vnebohodom in ponovnim prihodom čas žalovanja? Tega ne moremo trditi, saj drugje pravi, da je Jezus vedno prisoten v svoji Cerkvi. Jezus sicer ni telesno navzoč, a to ni čas žalovanja, ampak budnosti in dela.

Matej preprosto pove, da se Cerkev posti po Jezusovi volji. Verniki postajamo domači s postom tako, da ga povežemo z Jezusovim trpljenjem, ki se ga spominjamo vsak petek. Post, kakor tudi molitev in miloščina, je resničen most k Bogu, v kolikor poglablja naše duhovno življenje.

Jezus je zvest in nas nikoli na zapusti. Tudi, ko grešimo, potrpežljivo čaka, da se vrnemo. S svojim potrpljenjem kaže svojo pripravljenost za odpuščanje grehov. Kot kristjani pripadamo Cerkvi in hodimo »z vsem srcem« na poti k Bogu. Obenem zavračamo ravnodušnost in rastemo v prijateljstvu z Bogom. Postni čas je primeren čas, da obnovimo naša srečanja z Jezusom tako, da ga prepoznamo na tem svetu, v zakramentih in v bližnjih. Jezus, ki ni podlegel skušnjavam v puščavi nam kaže pot, po kateri naj hodimo. Naj nas v tem času Sveti Duh vodi po poti spreobrnjenja, da bomo ponovno odkrili bogastvo Božje besede, se očistili grehov, ki nas slepijo, in služili Jezusu danes v naših bratih in sestrah v skavtstvu. Oni nas potrebujejo pri zdravi duhovni in človeški rasti. Postni čas je pravzaprav zelo primeren čas za poglabljanje duhovnega življenja. Sredstva za to nam ponuja Cerkev sama. Izkoristimo to priložnost in približajmo se Bogu in bližnjemu.

PREDLOG ZA DEJAVNOST

Cilj dejavnosti: Naučiti se nadzorovati samega sebe in se odpvedati stvarem, ki so nam dragocene.

Trajanje: en teden

Post ne pomeni samo način prehranjevanja, temveč tudi odpoved nečemu, kar nam je pri srcu. V enem tednu daj v za to določeno škatlo vsaj eno stvar, ki si se ji odpovedal/a. Nato zbrano razdeli tistim, ki to resnično potrebujejo.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.