Zažiga

2 Zažgi

Prenesi v

Jezus tiho in nežno trka na naše srce

Blaž Franko, extra kobra, Šentjernej 1 06.12.2015
Še preden nam je prišlo v navado prižiganje svečk, je že zagorel drugi plamen na adventnem venčku. To pomeni, da je Jezusov prihod že bližje. Adventni venček pa ne prikazuje le pričakovanja, temveč nam je lahko tudi opomnik.
(Avtor: Viktor Höchtl)

Skavti imamo to čudovito lastnost, da smo (vsaj običajno) kar praktični in delamo petnajst stvari hkrati. Življenje skavtskega voditelja je meseca decembra še posebej pestro. Poleg vsega študijskega dela ga čakajo še načrtovanja za srečanja, pripraviti je potrebno Miklavževanje, naročiti sveče za Lučko miru iz Betlehema, se dogovoriti z župnikom za sodelovanje pri maši, imeti kakšen SKVO sestanek, obenem pa še narediti kakšno stvar v enem izmed tropov na državni ravni. Huh, niti časa za t.i. “veseli december” se ponavadi skoraj ne najde.

Naj se vrnem k drugi svečki. Jezus je vedno bližje. V betlehemsko štalico je prišel brez velikega in pompoznega sprejema. Na tak način prihaja tudi v naše srce. Tiho in nežno trka. Upa, da že pospravljaš svoj nered, ki se je nabral skozi minulo leto in mu tako pripraviš prostor.

“Da bi si poleg vseh obveznosti lahko utrgal še nekaj časa za Jezusa? Praktično nimam časa … Pa saj si vzamem tisto uro za mašo, vse moje prostovoljno delo pa gre tako ali tako v “večjo Božjo slavo”, ko toliko delam za moje skavte.” To drži, seveda. In Bog ti gotovo šteje v dobro prav vsako minuto tvojega dela in ves tvoj trud! Vendar te je kdaj prešinila misel, da z obilico dela skušaš preglasiti Jezusovo trkanje? Da se je veliko lažje zakopati v delo, kot da bi si raje vzel pet minut čisto samo za Gospoda?

Dragi skavtski voditelj, ob tej drugi svečki te želim le spodbuditi, da si v najbolj napornih trenutkih dovoliš vzeti košček svojega časa za Boga. Če imaš priložnost, pojdi pred Najsvetejše, ali pa se le umakni nekam v tihoto. Za trenutek utišaj telefon. In četudi bo v tvoji glavi še vedno vladal nemir, skušaj odmisliti vse načrte in obveznosti. Povabi Gospoda k sebi. Izroči mu svoje zahvale in prošnje. Prosi ga za blagoslov tvojega dela. Preberi si dnevno Božjo besedo, ki je v adventu še posebej lepa. Prepričan sem, da te bo Gospod bogato obdaril z blagoslovom! Delo bo tako manj naporno, tvoje srce pa bo mirno. In ko pride božična polnočnica, se ti ne bo treba spraševati, kako je lahko advent pobegnil mimo tebe. Raje boš takrat z mirno vestjo rekel: “Pozdravljen Prijatelj, spet se vidiva!” :)

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.