Zažiga

5 Zažgi

Prenesi v

Je bil sveti Jožef starec ali mladenič?

Aleš Čerin, uredništvo SkavtNet 12.11.2011
Saj poznate tisto staro božično pesem "Tam stoji pa hlevček", ki omenja Jožefa kot moža z dolgo sivo brado? Na družinskem portalu Iskreni.net se sprašujejo kateri sveti Jožef je pravi - starec ali mladenič.
Stari in mladi sveti Jožef (Avtor: Iskreni.net)

Starec ali mladenič?

Kateri sveti Jožef je pravi? Ta prvi, stari, z dolgo, sivo brado? Ali ta drugi, mlajši, s krajšo rjavo? Saj poznate tisto znano božično pesem "Tam stoji pa hlevček", ki poje med drugim tudi: "Tam stoji ob strani sveti Jožef stari, lepo sivo brado ima, lepo sivo brado ima." Je bil sveti Jožef torej starec ali mladenič?

Preprosti ljudje so si pogosto predstavljali, da je bil Jožef starec, precej starejši od Jezusove matere Marije. Čeprav ne obstaja noben zgodovinski vir, ki bi govoril o starosti Jožefa in Marije, pa moremo v resnici predvidevati drugače.

Sodeč po starosti, v kateri so se tedaj zaročale in poročale hebrejska dekleta, lahko namreč upravičeno sklepamo, da je bila Marija v času zaroke, pa tudi pozneje, v času Jezusovega rojstva, še najstnica. Nekateri razlagalci Svetega pisma trdijo, da je bila stara celo samo 16 let ali manj.

Tako bi bilo zelo nenavadno, če bi bil Jožef ob njej sivolasi starec. To je predstava poznejših generacij kristjanov, ki so si ob starem Jožefu precej laže razlagali in predstavljali deviškost njunega zakona. Jožef, Marija in Jezus so bili preprosto: mlada družina.

Poznamo božično zgodbo dovolj dobro?

Kako dobro poznamo božično zgodbo, ki nam je prek jaslic vsak božič na nek način tako zelo blizu? Kolikokrat smo se že vživeli v notranje doživljenje svetopisemskih oseb: Marije, Jožefa, dojenčka Jezusa, Heroda, modrih z Vzhoda, pastirjev?

Morda je letošnji advent priložnost, da tako mi, odrasli, kot otroci, podrobneje spoznamo božično zgodbo, se tako zbrano pripravimo na božič in ga doživimo kot resnično družinski praznik!

Do začetka adventa je še manj kot tri tedne. Ker je božič letos na nedeljo, je prva adventna nedelja tokrat na najbolj zgodnji možni datum: 27. novembra.

Vir in foto: Iskreni.net

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.