Zažiga

1 Zažgi

Prenesi v

Advent je čas pričakovanja Luči

Aleš Čerin, uredništvo SkavtNet 03.12.2011
Poznate tole lepo pesem: "Luč si za svet, kjer je tema si zarja, luč, ki prihaja na svet." Ja, Jezus, ki je luč ljudem, prihaja na svet. To kristjani simbolično pokažemo s postopnim prižiganjem sveč na adventnem vencu. Trgovci pa "bumf" in kar naenkrat prižgejo množico slepečih luči. Zakaj že?
Adventni venec (Avtor: Aleš Čerin)

Advent (ime prihaja iz latinske besede adventus - prihod) je čas pred božičem in je namenjen pričakovanju Jezusovega prihoda oziroma rojstva. V tem času se spominjamo Jezusovega prihoda na zemljo, pa tudi pričakujejo njegov drugi prihod. Pri bogoslužju v adventnem času beremo berila, ki napovedujejo prihod Odrešenika, pa tudi poročila o delovanju Janeza Krstnika, ki je je Jezusu pripravljal pot.

Simbol adventa je adventni venec s štirimi svečami. Na prvo adventno nedeljo prižgemo eno svečo, naslednjo dve in tako naprej do vseh štirih. Zanimivo, da v času, ko se dnevi krajšajo, ko nam torej narava ugaša luč, mi postopno prižigamo vedno več luči. Simbolično želimo povedati, da Kristus, ki je naša Luč prihaja vse bližje.

V naših mestih in trgovskih središčih bo tudi veliko luči. Ponekje jih bodo z odštevanjem " ... 3, 2, 1, bumf" prižgali na množični prireditvi. Brez postopnosti, skoraj brutalno, zaslepilno. Morda zato, da bi odvrnili pogled od Bistvenega k nebistvenemu?

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.