Zažiga

2 Zažgi

Prenesi v

Odrasli skavti v Brežah v Avstriji

IO ZBOKSS 23.12.2007
Odrasli skavti smo se prvi dan vstopa Slovenije v schengensko območje navsezgodaj zjutraj odpravili na pot z namenom izmenjave luči miru iz Betlehema. Iz Slovenije sta nas v avstrijski Friesach (po slovensko Breže) popeljala dva avtobusa – eden preko Štajerske, drugi pa preko Gorenjske.
Breze Avstirja Breze Avstirja (Avtor: Silva Vrhovnik)
Zbralo se je okoli 350 skavtov iz Italije, Avstrije, Hrvaške in Slovenije. Po meglenem jutru nas je pozdravilo sonce in nas grelo v sicer mrzlem zimskem dnevu. Srečanje se je začelo v mestni hiši. Nekateri gostitelji so bili oblečeni v srednjeveška oblačila. Po srednjeveških fanfarah in pozdravnih govorih smo se odpravili v cerkev.

Sledilo je skupno bogoslužje v cerkvi sv. Bartolomeja, ki jo je vodil celovški škof. Zelo lep občutek je, da si škof vzame čas za odrasle skavte v predbožičnem času. Drugo berilo in prošnja sta bila v slovenskem jeziku. Po končani maši so prinesli plamen iz Betlehema pred oltar od koder se je kot dar prenesel do vsakega izmed prisotnih. Čeprav smo bili z štirih držav smo vsi čutili povezanost med seboj. Med nami ni razlik. Smo skavti, ki hočemo delati dobro in povezovati vse ljudi.

Po končani maši smo se po skupinah odpravili na voden ogled srednjeveškega mesta. V srednjem veku je bilo mesto zelo pomembno (bolj kot npr. Dunaj ali Graz) saj je imelo 20 cerkva ter lastno kovnico denarja. Da so nekoč na tem ozemlju živeli Slovenci priča tudi dejstvo, da večina zemljepisnih imen gora, rek in naselij izvira iz slovenskega jezika. Kasneje je pomembnost in veličina mesta nazadovala, vendar je ohranjeno še veliko srednjeveške arhitekture.

Po ogledu je sledilo kosilo, ki so ga pripravili domači skavti. Zaključni krog smo naredili pred osnovno šolo Franca Jožefa in se lepo poslovili od prijateljev. Povabljeni smo bili, da se drugo leto spet srečamo in sicer na hrvaškem. Polni lepih vtisov smo peljali proti domovini.

Na mejnem prehodu Ljubelj so si predstavniki ZBOKSS in ZSKSS izmenjali luč miru in s tem zaznamovali vstop slovenske države v schengensko območje. Hvala vsem organizatorjem in sodelujočim za čudovito preživeto soboto.
Fotogalerija
74 slik
Breze Avstirja
Breze Avstirja
Breze Avstirja
Breze Avstirja
+71

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.