Zažiga

6 Zažgi

Prenesi v

Žirovski skavti - z vami od leta 1991

3
Lea Čibej, Zgovorna orka 23.06.2012
Leta 1991 se je skupina mladih odločila poskusiti s skavtstvom tudi pri nas – v Žireh ...
Torta (Avtor: Rok Pisk)

K sodelovanju so povabili svoje prijatelje in znance ter tako ustanovili steg Radovednih orlov. Kasneje so ga razvijali in širili, da ja modro-zeleno-rdeča rutka postala poznana po vsej Sloveniji!

Letos torej mineva že 20 let odkar Radovedni orli, polni skavtskega duha, jadramo vedno novim dogodivščinam naproti. Ob tej priložnosti smo 2. junija pripravili praznovanje, h kateremu smo povabili sosednje stege, bivše skavte, naše družine ter vse, ki so nam kakorkoli pomagali pri našem razvoju in dosedanjem delu.

Organizirali smo celo svoje žirovske alimpijske igre. Začeli smo z mimohodom skupin in prižigom olimpijskega ognja, nadaljevali pa s foto orientacijo, kjer smo iskali znamenitosti po Žireh. Kasneje pa smo imeli pravo orientacijo. Po skupinah smo prehodili dobršen del našega majhnega mesta, med potjo pa smo se soočali s številnimi izzivi, kot na primer klekljanje z ogromnimi kleklji na še večji blazini ali »punklu« po naše, saj smo Žirovci znani po odlično izdelanih čipkah, poleg tega pa zagotovo veste tudi za našo čevljarsko preteklost, ki je v večini vidna še danes, temu primerna pa je bila tudi ena izmed točk. Preizkusili smo se tudi v vožnji s kolesi po precej neobičajnem terenu, iskali simbole našega stega in se po vrvi povzpeli čez potok. Da pa vse skupaj ni bilo prenaporno, so naši voditelji poskrbeli za odlično kosilo.

Našo pot smo končali na Ledinici pri Žireh, kjer smo v nahrbtnikih poiskali kroje in naš program nadaljevali v cerkvi skupaj s starši in bivšimi skavti. Pri sv. maši, ki jo je daroval bivši član našega stega Janez Žakelj, smo se zahvalili Bogu za ti dve desetletji odličnega dela, ter ga prosili za njegov blagoslov še v prihodnje. Po maši pa je sledilo zagotovo najboljše dejanje tega dne in sicer slavnostna torta! Naša stegovodkinja je zarezala vanjo in razdelili smo jo med vse prisotne. Ogledali smo si še razstavo fotografij, ki so nastale v 20. letih našega delovanja in znamke s skavtskim motivom, nato pa počasi odšli proti domu z mislijo na naslednje skavtsko leto, na nove podvige, ki smo si jih zadali in na nove prijatelje, ki jih bomo pridobili.

Fotogalerija
16 slik
Na praznovanju so se nam pridružili tudi taborniki
Alimpijski sprevod
Prižig alimpijskega agna [olimpijskega ognja :)]
+13

Komentarji (3)

Za komentiranje se prosim prijavi.