Zažiga

2 Zažgi

Prenesi v

Za soncem na goro že 20 let

Špela Prenar, Košata veverica, Homec 1 07.06.2012
V nedeljo, 20. maja 2012, smo skavti iz Homca 1 praznovali dvajset let svojega obstoja. Obujali smo spomine, se družili, veselili ter medse uradno sprejeli nove skavtske člane.
(Avtor: Matevž Cerar)

Okoli 70 let po prvem začetku slovenskega skavtstva (1922) se je četa IV iz Homca pri Domžalah odpravila na svoj prvi poletni tabor IV na Bloke nad Cerknico. Verjetno se vam to zdi že malo pozno, vendar temu ni tako. Četa IV na Homcu je bila ena izmed prvih čet, ki se je ustanovila po uradnem priznanju ZSKSS V Sloveniji.
Homške skavte spoznate po rumeno sivih rutkah in ustih potegnjenih do ušes. Leta 1991 sta prvo četo IV ustanovili Polona Kunstelj in Marjeta Lovšin, prve skavtske obljube pa so bile  3. maja 1992. Začelo se je v ženski zasedbi, vendar pa so kasneje svoj delež primaknili tudi moški.


Na samem začetku je četa štela 14 skavtinj in 16 skavtov. S pestrim programom in navdušenimi skavti je tako delovala dve leti, potem pa se je leta 1993 razširila še na vejo klanovcev PP in leta 1994 na vejo volčičev in volkuljic VV. Nekaj let kasneje pa smo naš steg krstili in mu nadeli ime Homški sončki. Tako smo v nedeljo, 20. maja 2012, praznovali dvajseto obletnico delovanja stega. Dopoldne smo pripravili zanimive delavnice za skavte, popoldne pa so se nam pridružili bivši voditelji, duhovni asistenti stega, skavti iz okoliških stegov ter seveda družine trenutnih skavtov. Odpravili smo se na orientacijski pohod okoli homškega hriba, vsaka točka oziroma naloga pa se je navezovala na zgodovino stega. Vrhunec praznovanja pa je bila sveta maša v domači župnijski cerkevi Marijinega rojstva, nato pa so kot pred dvajsetimi leti pri kapeli Srca Jezusovega sledile še slovesne skavtske obljube.

Zaključili smo z ogledom projekcije fotografij, skavti pa so bili najbolj navdušeni, ko smo zarezali v torto. Na ta dan nam je močno in toplo svetilo sonce, kljub napovedim slabega vremena, zato upamo, da nam bo svetil še močneje in nas vodil še nadaljnjih dvajset let.

Fotogalerija
8 slik
Ustanoviteljici stega
+5

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.