Zažiga

3 Zažgi

Prenesi v

#zrutkonapot

Barbara Grahor, Zavzeta volkulja; Veronika Geržina, Energična vidra; Veronika Malik, Neustavljiva lastovka; Ajdovščina-Šturje 1 22.12.2015
Tam, kjer visoko na nebu čmrlj leti, smo mi spodaj vedno pripravljeni, saj na vsakem koraku nas čaka nekdo. Polni energičnega naboja, ki ga vedno nosimo s seboj kot volk, ki nikoli ne spi. In vse to znova in znova z rutko na pot. Gremo tja tudi ta trenutek, greš z nami?!
(Avtor: Rok Rakun)

Sprva … 

Zgodba o zmagovalni pesmi Skavtfest 2015 oz. Rutki, kot jo ljubkovalno kličemo, se začenja že pet let nazaj, ko smo takrat še kot klanovci iz stega Ajdovščina-Šturje 1 nastopali na Skavtfestu, takrat s pesmijo Pogumno srce. Od konca tega Skavtfesta naprej pa smo že začeli odštevati leta, mesece, dneve do naslednjega, t. j. letošnjega Skavtfesta, ko bi tokrat, seveda bolj izkušeni, mogoče le uspeli spraviti na kup zmagovalni recept ‒ tisto pristno skavtsko pesem, ki bi bila potencialna pesem za okrog tabornega ognja. Tega pol desetletja je prešlo, kot bi mignil, celo tako smo se postarali, da so nas sprejeli že med voditelje ☺, a iskra in misel na naslednji Skavtfest sta ves čas tleli v nas. 

Saj, ko enkrat obljubiš … 

Pravijo, da obljuba postane dolg, in že je bilo tukaj letošnje poletje, pravo avgustovsko počitniško vzdušje, ravno pravi čas, da iskra vzplamti. Takrat so bili tabori namreč že za nami, tudi večino perila in oblek smo že oprali in zlikali, razen mogoče rutke, ki se je začuda pranju izogibala. Za oddajo pesmi in prijavo na Skavtfest pa časa samo še en mesec. »Kej zdej? (beri: Kaj pa sedaj?)« je rekla Zavzeta volkulja Energični vidri, ta pa po minuti smrtne tišine jecljaje odgovori: »Ja, pej pejmo tja!! (beri: Seveda ja, pa pojdimo tja!)« In sta šli …

Pisani okrog vratu pripadamo drug drugemu … 

Začetek skladanja pesmi ni bil mačji kašelj. Na srečo je bila Zavzeta volkulja tako zavzeta, da ji je čudežna melodija že odzvanjala v ušesih skupaj z nekaj osnovnimi besednimi zvezami besedila. Bil pa je čas za ključno odločitev, o čem bo sploh pesem govorila. Idej je bilo veliko, bolj in manj zanimivih, nobena pa ni izstopala, saj je namreč vsaka kazala v neko svojo smer. Poskus sistemskega načrtovanja z miselnim vzorcem tudi ni bil preveč uspešen. Kaj pa zdaj?! Kljub vsemu se je rodila všečna ideja: »Ma kej mi immo sploh kšno pejsm prow od rutke? (beri: Hej, ampak, a imamo mi sploh kakšno pesem o rutki?)« Tako je, Rutka je padla (tokrat brez odkupnine). Sledilo je še eno »možganonevihtanje« o rutki, kar pa seveda, verjamem, da tudi zate, sploh ne bi bil problem. Poskusi! Rutka je simbol naše obljube, gre povsod z nami in zahvaljujoč njeni barvitosti smo resnično pisana druščina skavtov. Pa tudi ko sameva obešena okrog luči v sobi, nas sleherni pogled nanjo, pa čeprav polno čudnih in skrivnostnih vonjav, prebudi in poživi. Sledilo je nekajdnevno skladanje besed, besednih zvez in rim na kup, vzponi in padci motivacije, klic v sili radovednih staršev (tudi voditelji se kdaj obrnemo po ustvarjalne ideje k staršem, verjemi, te so lahko zelo zanimive; če ne drugega, pa vedno znova najdejo kakšen skrit sladoled v zamrzovalniku, ampak pusti se presenetiti! ☺). Končni pečat je pesmi dodalo še nekaj brihtnih glav, med drugim tudi Neustavljiva lastovka, ki je pesem resnično ponesla v višave. Temelji so bili postavljeni, na tem smo gradili naprej.

Bobrov teden jez, rdeče rože kres, tabor nasmejanih src in srečno pot 

Že od vsega začetka smo si želeli, da bi pri pesmi sodelovalo čim več skavtov iz našega stega, da bi tako pesem že sprva čim več skavtov vzljubilo in jo skupaj predstavilo in navdušilo še druge. Tako se nas je nekaj voditeljev, klanovcev in IV-jevcev najprej nabralo za snemanje pesmi in že je bila Rutka z nami v popolni obleki, kroju. Nakar ni bilo drugega kot prepevati in novo pesmico ponesti v svet, najprej seveda s prijavo na Skavtfest 2015. Sledil je še mesec dni priprav, sestavljanja koreografije in snemanja le-te v bornih študentsko-amaterskih razmerah, snemanje uvodnega filmčka in predstavitvenega filmčka ter seveda širjenje pesmi v nova prostranstva.

Pesem je bila, izgleda, ravno prava, zlahka smo jo vzljubili vsi v stegu, od naših igrivih bobrov vse do avanture željnih klanovcev in voditeljev. Odločili smo se, da bomo tudi pesem predstavili v čim večjem številu in tako zbrali na kup prečudovit »fantovski bend«, pridružil pa se jim je še skoraj tridesetglavi zborček naših malih in velikih pojočih skavtov, ki so pesem skupaj pripeljali do pravcate zmage na letošnjem Skavtfestu. Naša pesem Z rutko na pot je tako na Skavtfestu 2015 postala glavna zmagovalka (po izboru žirije) in tudi pesem ognja (najboljša pesem po izboru občinstva); iskrena hvala vsem za podporo.

Ko enkrat si skavt, skavt ostaneš za vedno … 

Zmage smo se resnično veselili in po dobrih nekaj tednih se je evforija polegla, saj se tudi v našem stegu skavtsko življenje odvija normalno naprej, s to najbolj očitno razliko, da smo bogati za nekaj praktičnih daril več in dveh prečudovitih lesenih pokalov v obliki logotipa Skavtfesta.

Če danes pogledam nazaj, bi lahko rekli, da je bilo najtežje od vsega skupaj tik pred festivalom določiti naslov pesmi. Pravo ime ni in ni hotelo skočiti iz grma, naposled smo našo Rutko le krstili z imenom Z rutko na pot. Ampak največji izziv je šele pred Rutko in pred nami vsemi. Jo bomo znali in uspeli sprejeti v svoja srca? Jo bomo znali vzeti z nami na pot, tja okrog tabornega ognja, kjer skupina skavtov ob napol razglašeni kitari in bananah s čokolado prepeva v zvezdnato nebo? Le zapoj z nami! 

Gremo tja …

Fotogalerija
4 slike

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.