Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

FOTO in VIDEO: Skavtfest 2015

Nina Maležič, uredništvo SkavtNET 25.10.2015
Preteklo soboto, 24.10.2015, je bilo v telovadnici Osnovne šole Miroslava Vilharja v Postojni veselo in predvsem prepevajoče. Odvijal se je namreč Skavtfest 2015.
(Avtor: Rok Rakun)

Skavtfest je festival slovenske skavtske pesmi, ki ga postojnski skavti prirejajo vsakih 5 let, ob tej priložnosti pa praznujejo tudi okrogle obletnice njihovega obstoja (letos pa že 25 let svojega delovanja). 

Sobotno dogajanje se je za organizatorje začelo že zgodaj zjutraj, nastopajoči pa so se jim začeli priduževati od 8.00 naprej. Kmalu so sledile tonske vaje za vse nastopajoče, istočasno pa so potekale delavnice, na katerih so se skavti lahko naučili osnov prve pomoči, nekaj novih plesnih korakov, osnov taroka, kaligrafije, stezosledstva, spoznavali so Postojno, iskali skavtski zaklad in ustvarjali v ustvarjalni delavnici. Sledilo je kosilo in natop zadnja ura pred začetkom festovalnega dela, ko se je iz vseh sob, kotičkov in hodnikov slišalo ubrano petje in opevanje. 

V tem času so se v dvorani začeli zbirati poslušalci in glasni navijači vseh nastopajočih. 

Ura je hitro odbila 16.00, ko se je začel festivalni del Skavtfesta. Otvorili so ga skavti iz Postojne z dvigom zastav, petjem skavtske in slovenske himne, nato pa seveda še tradicionalna himna Skavtfesta. Po uvodnih govorih župana Postojne Igorja Marentiča in načelnice Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov Irene Mrak Merhar se je pričel tekmovalni del.

Na letošnjem Skavtfestu se je predstavilo 12 stegov s svojimi avtorskimi skladbami (klik na pesem):

Petčlanska strokovna žirija, ki so jo sestavljali Katarina Dovč (ocenjevanje besedila), Matija Cergolj (ocenjevanje vokalne izvedbe), Karmen Širca Constantini (ocenjevanje spevnosti in izvirnosti ter splošni vtis), Simon Novak (ocenjevanje instrumentalne izvedbe) in Irena Mrak Merhar (ocenejvanje povezanosti s skavtstvom), je imela precej težko delo. Izmed dvanajstih pesmi so morali izbrati pesem z najboljšim besedilom, pesem z najboljšim aranžmajem in absolutnega zmagovalca, poslušalci pa so z glasovanjem na glasovnih listkh izbrali pesem ognja.

Ko je svoje pesmi predstavilo vseh dvanajst stegov, si je strokovna žirija vzela nekaj trenutkov zase, kjer so se odločili, kdo je najboljši, v tem času pa so tudi poslušalci imeli možnost glasovanja za pesem ognja.

In kdo so zmagovalci Skavtfesta 2015?

Nagrado za najboljše besedilo je prejel steg Škofije 1 za pesem Reci zmorem, nagrado za najboljši aranžma je prejel steg Postojna 1 za pesem Bodi pravi skavt, nagrado za absolutnega zmagovalca je dobil steg Ajdovščina-Šturje 1 za pesem Z rutko na pot, ki je hkrati tudi zmagovalna pesem po izboru poslušalcev in je tako postala pesem ognja. 

Tekmovalnega dela Skavtfesta 2015 je bilo tako konec, sledil je le še žur s skavtskima skupinama iz Mozirja 1 in Cerknice 1. 

Vsi tisti, ki bi si Skavtfest 2015 radi še enkrat ogledali, si ga lahko ogledate na spodnji povezavi. Ob koncu tekmovalnega dela je še nekaj intervjujev z organizatorji, nekaj nastopajočimi skupinami in zmagovalci.

Ker si organizatorji in tudi vsi ostali želimo, da nove skavtske pesmi dosežejo čim več skavtov, da se bodo resnično pele kjerkoli bo kitara z nami, je seveda na voljo tudi CD Skavtfesta 2015. Če je le mogoče, naročajte CDje po stegih, torej eno naročilo za en steg, saj bo to olajšalo distribucijo. Cena CDja je 5 €, plačila bodo možna ob prevzetju. CDje naročite tukaj. Naročila so možna do 8. novembra 2015. 

Za vse tiste, ki niste dobili pesmarice Skavtfesta 2015, bodo na spletni strani Skavtfesta v kratkem dostopna vsa besedila tekmovalnih pesmi z akordi. 

Za vsa dodatna vprašanja se obrnite na organizatorje Skavtfesta 2015.

Hvala stegu Postojna 1 za nepozaben sobotni dan v znamenju petja, plesa in smeha. Se že veselimo prihodnjega Skavtfesta, ki se bo odvijal l. 2020.  

Fotogalerija
29 slik
+26

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.