Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

VIDEO: Okrogla miza o skavtstvu

Gašper R. in Blaž Ž. 10.03.2015
V soboto, 21. februarja 2015 zgodaj popoldne, natanko 57.695 dni po rojstvu našega ustanovitelja Roberta Baden Powella, smo se brezniški skavti zbrali pred našo skavtsko sobo, da počastimo spomin nanj ter na našo krovno organizacijo, ki v tem letu praznuje jubilejnih 25 let.
Okrogla miza-Breznica 1 (Avtor: Gašper R)

Prvi dan našega praznovanja je minil v duhu športa in obujanja spominov na pretekle skavtske dogodke. Bi-Pi je še kako dobro vedel, da je za zdravo in polno življenje poleg duhovne komponente pomembna tudi telesna pripravljenost, t.j. »zdrav duh v zdraven telesu« ali, kot bi rekli stari Rimljani, »mens sana in corpore sano«.

Kmalu smo že odkorakali na prizorišče dogajanja Bi-Pijevih olimpijskih iger. Namesto olimpijskega ognja smo v sebi prižgali naša srca ter postavili otvoritveni kvadrat ter se razdelili v tekmovalne skupine. Tekmovalci so se v naslednjih urah pomerili v različnih disciplinah, kot so vodenje žoge, prepoznava sledi, prva pomoč, spomin, urjenje vonja, balansiranje z desko, podajanje žoge, ciljanje ter odbijanje žogic, »odiranje kače« in urjenje čutov z zaprtimi očmi. Za dodeljevanje točk so skrbeli usposobljeni sodniki, vsak zadolžen za svoje področje. Lahko rečem, da so se prav vse skupine dobro odrezale.

Po tekmovalnem delu je sledila malica, ki je po naporu kar pošteno prilegla. Za konec so sledile še športne igre, ker pa se je počasi začelo temniti, smo s prizorišča odšli v dvorano na Breznici. Po obilni večerji se je v dvorani poleg skavtov zbralo že kar nekaj zunanjih gostov – bivši skavti, kranjski klan, starši, znanci, prijatelji, ter seveda gosti okrogle mize, ki se je takrat tudi začela. 

Na odru so svoj pogled na sedanje ter pretekle skavtske dogodke ter pogled na skavtstvo nasploh delili: bivši, dolgoletni voditelj Florjan Svetina, predstavnik odraslih skavtov z Jesenic Boštjan Gluhar, g. Florjančič kot predvojni skavt in tudi eden izmed najstarejši skavtov, Ana Špes iz izvršnega odbora Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) in Barbara Polda kot trenutna stegovodinja v našem stegu. Kot moderator okrogle mize in organizator celotnega projekta se je izkazal Aleš Jekovec.

Med posameznimi vprašanji so se na velikem platnu predvajali videoposnetki iz osebnega arhiva brezniškega stega, ki so marsikateremu pričarali čarobne in zabavne dogodivščine iz preteklih let ter tudi utrnili kakšno solzo.

Ob zanimivih pripovedih je čas hitro minil in verjamem, da smo vsi izvedeli veliko novega. Na predvečer rojstnega dne pa nas je obiskal tudi sam Robert Baden Powell, ki nas je celo naučil nov bans. Sledila je razglasitev rezultatov iz olimpijskih iger in kratka pogostitev z gosti. Tik pred spanjem smo zunaj obnovili tudi svojo skavtsko obljubo, potem pa smo se kar hitro podali v svoje spalne vreče. Zjutraj je sledilo pospravljanje, zajtrk in priprava na sveto mašo. Več kot polovico cerkve smo zasedli samo skavti, kar dokazuje, da je skavtski duh v našem stegu še kako močan. Po maši smo v cerkvi organizirali tudi krajši ogled filma o našem ustanovitelju, da so se lahko tudi drugi ljudje malce pobliže seznanili s skavtstvom. S filmom smo tudi končali naše dvodnevno druženje. 

Več fotografij iz dogodka si lahko ogledaš tukaj.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.