Zažiga

4 Zažgi

Prenesi v

ZAVEŽI 2014 - zgradbarsko tekmovanje uspešno za nami

Špela Koren 05.05.2014
Dež, ogromno dežja, veter, nizke temperature… Zaveži 2013 žal odpade…
Zaveži 2014 (Avtor: Klemen Premrl)

Projekt, ki sodi pod okrilje Življenja v naravi (ŽVN), je nastal iz preprostih razlogov. Želeli smo spodbuditi mišljenje, da je zgradbarstvo lahko marsikaj drugega kot le jambor in vhod. Organizatorji smo skušali cilj in problem nastaviti onkraj klasičnega razmišljanja o samem zgradbarstvu. Udeležence smo prisilili
v inovativno reševanje problemov, kar je odprlo pot novim in norim idejam. Upali smo in še upamo, da je projekt prebudil zanimanje za zgradbarstvo. Res je, da marsikdo na taborih postavlja marsikaj, a to je skrito marsikje.

Strinjali smo se. Projekt je dober in mislimo, da nam bo to leto uspelo. Malo več energije smo vložili v reklamo in malo bolj prosili za lepo vreme.

V petek, 4. aprila 2014, je bilo v Šmihelu pod Nanosom že živahno. Se je sekalo, vezalo, vsekakor pa se ni pr'bijalo.

Udeležence je pričakal lepo urejen taborni prostor s svežo, zeleno, spomladansko travico.
Ker je skavt delaven in varčen, smo hoteli kar najbolje izkoristiti čas. Zato smo se potrudili, da je bil dvig zastave hiter, a eleganten. V delavnicah so udeleženci ponovili vezave, vozle in varnost pri delu. Med tem pa smo se ostali trudili, da na postni petek, kljub brezmesnim obrokom, ne bi bili lačni .
24 litrov mleka in je želodček poln kot sodček pripravljen na informacijo, kaj jih pravzaprav čaka jutri.
Žerjav, oziroma problem prenašanja bremena težkega 60 kilogramov čez oviro levo, desno, navzgor in navzdol. Tišina. Samo en NORO se je slišal.
Še navodila, kaj in kako se bo ocenjevalo, po tem pa maraton skupin do 24.00, ko so morali oddati maketo z razlago.

Ob bivakih so zagoreli ogenjčki in v njihovi okolici so se gnetle glave. Reševanje problema, skupinsko delo, risanje, rezanje, škrtanje z zobmi, praskanje, trganje, radiranje - vse to ob prasketanju ognja in relativno mirni noči. Bolj kot se je ura gibala proti 24.00, bolj so makete kapljale v členarja.

7.00: dež. Očitno to spada k ŽVN projektom. Zajtrk, dvig zastave in nato v delovne "cote". In se je začelo z zabijanjem temeljnega kamna v upanju, da bo šlo udeležencem bolje.

8 ekip in 8 različnih rešitev. In prav vse so delovale. Seveda različno. Nekatere naprave so malce hitreje obupale in niso želele sodelovati, nekatere so vztrajale do konca. Spet druge so potrebovale veliko človeške energije, veliko vzdihov, krikov, žuljev, upravljalcev, ki so na poligonu pustili srce (tu Breznici ni bilo para. Bravo fantje!). Vsi pa smo bili veseli ob vsakem pokritem kolobarju, ki je določal točko na poligonu, kamor je žerjav moral prenesti breme. Veliko sodelovanja, truda, zabave, pomoči…

Ker lahko zmaga samo eden, je vse to spremljala komisija, ki je ocenjevala različne kategorije - od ideje, varnosti, sodelovanja,…
Zmago so si zgradili modro – zeleni, ki so jo sestavljali skavti stega Dornberk 1 in Šentjernej 1. V varstvo so dobili veliki bat in drugo leto upamo, da ga bodo prinesli na Zaveži 2015.

Ali ga bodo ponovno dobili letošnji zmagovalci, pa ni odvisno le od njih, ampak tudi od vas!

Več fotografij si lahko ogledaš TUKAJ in TUKAJ

Fotogalerija
54 slik
Zaveži 2014
Zaveži 2014
Zaveži 2014
Zaveži 2014
+51

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.