Zažiga

3 Zažgi

Prenesi v

Skavtski uspeh na ZNOT-u

1
Urban Bolta v imenu Poslancev kozmosa 14.01.2016
Ko bom velik bom... Poslanec kozmosa. Ta stavek je okoli preloma tisočletja nekdo napisal na list papirja in ga obesil na steno domžalske skavtske sobe, kjer domuje še danes.
(Avtor: Lenart Girandon)

Po več kot desetletju tekanja po logaških gozdovih in vmesni menjavi generacije smo se Poslanci kozmosa začeli udeleževati tudi taborniških dogodkov, kjer smo spoznali, kako trd je lahko orientacijski kruh. Taborniki orientacijo častijo skoraj po božje in z njo rastejo od malih nog, mnogo tabornikov predstavlja tudi gonilno silo svojih lokalnih orientacijskih klubov. Zato so udeležbe na taborniških tekmovanjih praviloma težki izzivi, vse pretekle kaplje znoja in občasna vrtenja okoli naše lastne osi pa so se v začetku minulega decembra kapitalizirale z nepričakovnim skavtskim uspehom na Zimsko nočnem orientacijskem tekmovanju (ZNOT-u).

Sodeč po izkušnjah preteklih let smo Poslanci v tekmovalnem smislu sramežljivo ciljali v prvo polovico letos petnajsterice prijavljenih ekip v kategoriji Grč (voditelji), apetiti pa so nam tekom proge celo naraščali. To pot je šlo namreč vse kot po maslu. Z našim zaščitnim znakom spontanega dretja eden na drugega smo galopirali od ene do druge kontrolne točke. Ob solidno opravljenih spremljevalnih nalogah smo se ob prihodu v cilj ob makaron flajšu strinjali, da nam je šlo to noč precej dobro od nog in betice.

Vrisovanje med potjo Vrisovanje med potjo (Avtor: Tomaž Sinigajda)

Zjutraj pa presenečenje! Simonov glas na drugi strani mobilnika je z nejevernim tonom prenesel novico iz Moravč, da smo ugnali vso konkurenco, s čimer smo postali prva skavtska ekipa, ki je zmagala na kateri od elitnih treh taborniških orientacij (Republiško orientacijsko tekmovanje - ROT, Nočno orientacijsko tekmovanje - NOT, ZNOT). Kot je pokazala kasnejša analiza rezultatov, nam je bila naklonjena tudi fortuna, saj je bila na stopničkah praktično ničelna točkovna razlika.

Smisel tega sestavka seveda ni v samohvali. Služi kot trden dokaz, da se da z zagnanostjo, ekipnim duhom in vztrajnostjo marsikaj doseči. Vse to pa so vrednote, ki jih skavti zavedno gojimo. Če bomo znali te vrednote dovolj trdno zasidrati v naš vsakdan, verjamemo da je ni ovire, ki bi je ne znali preskočiti.

Skavti smo na taborniških tekmovanjih vselej v veliki manjšini, čeprav smo tam toplo dobrodošli, kar lahko potrdijo tudi homški popotniki, ki so bili letos poleg nas edini »oranžnosrajčniki« na ZNOT-u. Zatorej smo vsi vabljeni na njihove naslednje orientacijske dogodke: v drugi polovici marca je ponavadi na sporedu NOT, vrhunec leta pa nastopi z ROT-om (Republiško orientacijsko tekmovanje) v drugi polovici septembra.

Fotogalerija
3 slike
Vrisovanje med potjo
Zbor v Moravčah

Komentarji (1)

Za komentiranje se prosim prijavi.