Zažiga

1 Zažgi

Prenesi v

Otvoritev Muzejske sobe o Žagi Rog v Skavtskem okoljskem centru

Klara Vidmar, pisarna in vodič SOC 09.06.2014
Kočevski rog, 30. maj 2014 – Ob tednu gozdov je v Kočevskem rogu potekalo tradicionalno srečanje kočevskih in novomeških gozdarjev. Srečanje so obeležili z odprtjem Muzejske sobe o Žagi Rog, ki so jo na pobudo Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov uredili v Skavtskem okoljskem centru. Pri projektu so sodelovali še Pokrajinski muzej Kočevje, Zavod za gozdove območna enota Kočevje in gozdar Anton Prelesnik.
Muzejska soba (Avtor: M. Puškarič)

Skavtski okoljski center se nahaja na planoti nekdanje Žage Rog, ki je bila v letih 1894 in 1918 največji lesnoindustrijski obrat na Slovenskem. »Ideja, da bi se v spodnjih prostorih skavtske hiše uredi muzejska soba, je stara vsaj 8 let. Vsako leto smo se nanjo spomnili vendar je nismo uspeli realizirati, saj je bilo potrebno prej obnoviti hišo. Za samo vsebino muzejske sobe je bilo največ narejenega v zadnjem letu, za kar ima največ zaslug Pokrajinski muzej Kočevje,  g. Prelesnik in skavti, ki so s svojim prostovoljnim delom  omogočili, da lahko danes muzej častno odpremo.« je povedal Marko Puškarič, idejni vodja projekta in vodič Skavtskega okoljskega centra.

V muzejski sobi si lahko ogledate razstavljene predmete in maketo mogočne  roške žage ter prisluhnete pripovedovanju o zgodovini kočevske in Žage Rog,  Antona Prelesnika, starosti kočevskega gozdarstva in enemu največjih poznavalcev kočevske zgodovine.

Vesna Jerbič Perko,  direktorica Pokrajinskega muzeja Kočevje je ob otvoritvi dejala, da je zelo vesela, da smo z dobrim sodelovanjem projekt uspešno pripeljali do konca. Dobro sodelovanje je izpostavil tudi vodja območne enote Zavoda za gozdove Kočevje, Bojan Kocjan.

Muzejsko sobo si lahko ogledate ob predhodni najavi pri Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (www.skavti.si, info@skavti.si).

Fotogalerija
9 slik
Muzejska soba
Udeleženci srečanja
Na vrhu Roga
Pred otvoritvijo
+6

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.