Zažiga

2 Zažgi

Prenesi v

Naš dan Zemlje – pogumen in drzen

Gašper Govekar, Ljubljana 5 23.04.2016
Kar nekaj ljudi me je v zadnjih dneh vprašalo, kako smo pravzaprav prišli do dogodka in srečanja s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem. Pa si tokrat dovolim odgovoriti nekoliko poetično – s pogumom.
skupinska fotografija skupinska fotografija (Avtor: Primož Govekar)

Vendar ni bilo nič pogumnega v tem, da sem predlagal naš steg za organizacijo akcije, ker sem namreč vedel, da za tem mojim sporočilom Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov in Mladinskemu svetu Slovenije stoji skupina odličnih voditeljev, ki se ne zadovolji s povprečnim in so pripravljeni na izziv. Še več, jasno mi je bilo, da Ljubljana 5 sem in tja rada izstopa in tokrat smo to naredili zavidljivo dobro. Otrokom smo dali možnost, da so delali skupaj za skupno s političnim simbolom naše domovine. Ja, tiste domovine, ki ji v obljubi izrekamo zvestobo. In kako bi lahko še bolj slikovito prikazali, kaj pomeni služenje državi? 

Dan Zemlje je lepa priložnost, da ozavestimo odgovornost do narave in sebe. Kajti včasih se nam zdi, da smo o okolju, naravi, Zemlji in varovanju vsega tega slišali že malodane vse. Pa se kljub vsemu zasačimo, da smo kdaj preleni, da bi se usedli na kolo, nekoliko malomarni in vržemo plastenko kar med mešane odpadke, ali pa ne cenimo dovolj pitne vode iz domače pipe. Sliši se malo, da bi lahko spremenili svet, spreminjamo pa vsaj sebe. In ali nismo mi pravzaprav svet? 

Želeli smo pokazati, da je prostovoljstvo vrednota in poslanstvo, ki nas dela čuteče in pozorne. Kot taki zmoremo videti svet širše, kar nam daje večjo gotovost in zmožnost pravilnega odločanja za dobro. Gospod predsednik nam je s svojo prisotnostjo potrdil prav to – da prostovoljstvo je pomembno in da delamo dobro. Srečanja, kot je bil ta, pa na koncu dneva poplačajo vložen trud. 

Priprave na nedeljo so bile zelo dinamične, veliko skritih in malih podrobnosti, ki so morale biti tokrat še toliko bolj dogovorjene – kdo bo govoril, kje bo stal, fotografiranje, čas za medije ... Za ta dan sem tako hvaležen tudi z vidika, da je meni in sovoditeljem dal izkušnjo načrtovanja nekoliko drugačnega dogodka, ki pa je bil prav zaradi te svoje drugačnosti tako – ja, romantično – privlačen. In razgibana je bila tudi sama nedelja. Izdelovali smo filtre za vodo, pripravljali naravi prijazen pralni prašek in dezodorant, pobirali smeti in spoznavali Slovenijo. Kajti če želimo delovati lokalno, moramo to svojo okolico tudi dobro poznati. In kdo bi si mislil, da bomo videli gospoda predsednika delati sklece? Pa smo ga! Izgubil je namreč stavo z našo voditeljico Nežo. 

In kaj je bilo pogumnega? Pogumen je bil mali bober Lenart, ki je brez namiga in sam nabral šopek rožic ter jih podaril predsedniku. In s tem ne mislim poguma z vidika moči, ampak zdrave drznosti in izvirnosti. To pa je tisto, kar želimo dati našim skavtom – da bodo lahko s takim pogumom nekoč pomembno sooblikovali našo družbo in državo. 

Fotogalerijo dogodka najdeš tukaj.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.