Zažiga

1 Zažgi

Prenesi v

IV IZZIV 2017 – Poj si pesem …

Trop za IV IZZIV 2017 11.05.2017
Vzgojni namen nam govori o odgovornosti. V letošnjem skavtskem letu želimo še posebej spodbuditi odgovornost do sebe. Kako jo doseči? Kaj naj s tem? In kako prepričati izvidnike, da se to splača? Začnimo na začetku … z ekipo, s tropom, ki bo z veseljem možgančkal in se srečal, da pripravi nekaj za izvidnike in hkrati s tem prepriča tudi voditelje. Želeli smo nekaj drugačnega, a nekaj kar bo delovalo.
(Avtor: Jani Škamlec)

V oktobru smo pričeli z našimi srečanji. Vedeli smo kaj želimo doseči in vedeli smo, da bomo tokrat stvar naredili drugačno od preteklih let. Želeli smo vse skupaj postaviti na glavo, predvsem pa se osredotočiti na posameznika. Zato smo se odločili, da bo zaključni dogodek praznovanje za ves trud, ki ga bodo izvidniki vložili in da bo pot izzivov prepuščen v roke vsakemu, ki je na začetku rekel »DA!«, zbral pogum in s tem sprejel odgovornost.

(Avtor: Jani Škamlec)

Ko smo popisali že nekaj plakatov, popili nekajkrat 10 vrečk čaja in se ob tem pošteno nasmejali ter tudi zašvicali naše možgane, nas je nagovorila Kreslinova »Poj mi pesem«. Ker smo skavti in vsi dobro poznamo 8. skavtski zakon, smo se odločili da bo osebni dnevnik izzivov, ki jih bo vsak izbral sam in bodo zajemali različna področja (telesno, duhovno, sovzgoja, okolje, zmanjšana uporaba tehnologije, pogum, prijateljstvo…) , nosil naslov »Poj si pesem«. Preprosto zato, ker je vedno v življenju tako, da je včasih težko in naporno, a z dobro voljo, vztrajnostjo in pesmijo v srcu lahko pridemo na vrh vsake gore.

Prijavilo se je 618 izvidnikov in vse skupaj se je začelo … Tisti, ki so na začetku sprejeli odgovornost so odprli vrata novemu znanju, zabavi, prijateljstvu in prestopanju lastnih meja. Do konca jih je vztrajalo 259. Vsi ti so uspešno opravili vse izzive, ki so si jih zadali in če povzamemo nekaj utrinkov ob koncu pravijo takole …

»Izboljšala sem se v tem da sem vztrajna ter, da se je treba za vsako stvar potruditi po svojih močeh.«
• »Spoznala sem, da moram več časa preživeti z družino in prijatelji, da za srečo ni potrebno veliko stvari.«
• »Sedaj jemljem stvari bolj resno, v bistvu sem se bolj približala skavtskemu življenju.«
• »Lotiti se neke naloge ali dela mi je sedaj lažje. Mogoče sem tudi bolj odgovoren.«
• »Sedaj verjamem, da zmorem narediti vsak izziv.«

(Avtor: Jani Škamlec)

Več kot zaslužili so si, da smo ponosni na njih. Želeli so dokazati sebi, da zmorejo. In uspelo jim je! Ključ do uspeha sedaj poznajo, pri vsakem je morda drugačen, vsi pa so na koncu pristali v sobi osebnega zadovoljstva. To smo želeli – želeli smo, da vsak stopi stopničko višje. Zaključni dogodek je zato postregel s praznovanjem.
Morda mnogi niso pričakovali, a smo v njihovih očeh in tudi po odzivih, ki smo jih prejeli, veseli, da smo se tako odločili. Življenje je samo po sebi velik izziv in zato je včasih potrebna sprostitev, nagrada. Zaključni dogodek, ki se je zgodil 6. maja 2017 v OŠ Martina Krpana na Fužinah smo po začetnem kvadratu pričeli s sveto mašo.

Pri maši je vsak zapisal svojo prošnjo in jo vrgel v balon, ob koncu maše pa je skupina počila balone in listke so si podelili med seboj. Vsak je dobil prošnjo nekoga drugega. Sedaj je njegova naloga, da se jo trudi izpolniti. Zakaj? Ker smo mi orodje v Božjih rokah in smo tisti, ki lahko z našimi dejanji nosimo melodijo v srca naših bratov in sester.

Oltar so sestavljale škatle napolnjene s knjižicami, našitki in pohvalami, ki so si jih izvidniki prislužili, ob oltarju pa jih je čakalo darilo - brisače.

(Avtor: Jani Škamlec)

Sveti maši je sledila večerja – skavtska klasika, makaroni. Nekateri so zapisali »nori makaroni, res huda večerja, fantastične testenine, noro dobra pašta«, spet drugi so malo vihali nos »oh, spet makaroni«. Nikoli ni za vsakega prav, zagotovo pa smo vsi siti prestopili prag telovadnice in jo hitro napolnili s Skavtskim duhom. Pozdravil nas je načelnik, ki se je razveselil utripajočih mladih src in med drugim vanje položil misli, da so oni tisti, ki lahko spreminjajo svet, hodijo naokoli vsak s svojo pesmijo v srcu in jo širijo na druge ter so ponosni nase.

Nato pa je dvorana zaživela, skavtski band Konzerve je dobro ogrel ozračje in … takole pravi Neža iz Kranja: »Bilo je zelo zanimivo, spoznala sem veliko novih prijateljev, lahko smo še sprostili, zabavali, peli, skratka Bilo je TOP in vredno se je bilo potruditi za celo knjižico in ostale izzive - seveda je to pripomoglo k moji osebni rasti in še bi vam rada 100000x zahvalila, ker ste mi polepšali cel mesec ali pa še kaj več.... Nepozabno!«

(Avtor: Jani Škamlec)

Skupaj smo praznovali in se veselili, da vsak, ki je uspešno opravil IV IZZIV v sebi nosi košček več odgovornosti, košček več poguma, morda dodatno nit prijateljstva in zakladnico novega znanja.  Ob zaključku je vsak odšel z Rutko na pot … in kaj si poje danes?

Čestitke še enkrat! IV IZZIVa se je udeležilo tudi okoli 55 voditeljev, ki so velikodušno posodili svoje pridne roke in svoje veselje, da je vse skupaj fantastično steklo. Hvala!

Fotogalerija
41 slik
+38

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.