Dogodek

Božič

pred 5592 dnevi
Začetek: 24.12.2008 ob 23:00
Zaključek: isti dan ob 23:00

Zažiga

6 Zažgi

Prenesi v

Vesel Božič

Ekipa SkavtNET 24.12.2008
“Napočil nam je sveti dan: pridite vsi počastit Gospoda; danes je na zemljo prišla sijajna luč.” (Urbi et orbi 2008) Božič je tradicionalni praznik v cerkvenem koledarju, ki ga v katoliških, protestantskih in v večini pravoslavnih Cerkva praznujemo 25. decembra kot spomin na rojstvo Jezusa Kristusa, čeprav natančen datum njegovega rojstva ni znan.

Praznovanje korenini še iz predkrščanskih časov, ko so mnoga ljudstva častila nastop zimskega solsticija, ko se dan začne ponovno daljšati in tako simbolizira zmago dobrega nad zlim. Datum je izbral cesar Konstantin, da se je ujemal z rimskim praznovanjem sonca. Koptska, jeruzalemska, ruska, srbska in gruzijska pravoslavna Cerkev praznujejo božič 7. januarja, ker še vedno uporabljajo julijanski koledar.

Bistvo krščanskega božiča je praznovanje rojstva Jezusa Kristusa. Sveto pismo (Lukov evangelij) pravi, da sta se Jožef in Marija odpravila v Betlehem v času, ko je bila Marija že visoko noseča. V Betlehemu nista mogla dobiti prenočišča, zato sta se zatekla v hlev. Tam je Marija rodila Jezusa in ga položila v jasli, ker druge postelje zanj nista imela. V spomin na ta dogodek kristjani postavljamo jaslice.

Ekipa SkavtNET želi vsem uporabnikom blagoslovljene praznike.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.