Zažiga

4 Zažgi

Prenesi v

Sveti trije kralji, ki morda to sploh niso

Aleš Čerin, Vzdržljivi medved 06.01.2010
Praznik svetih treh kraljev praznujemo 6. januarja kot praznik Gospodovega razglašenja. Ali so bili sploh kralji, ali so bili sploh trije, ali jim je bilo res ime Gašper, Miha, Boltežar? Ali je to sploh pomembno? Kaj pa je pomembno za nas Kristjane ob prazniku Gospodovega razglašenja?
Sveti trije kralji Sveti trije kralji (Avtor: Blog: Break Through To God)

Praznik svetih treh kraljev praznujemo 6. januarja kot praznik Gospodovega razglašenja. Na ta dan so se mu prišli poklonit modri z vzhoda (tako jih imenuje Sveto pismo) in novico o rojstvu Rešenika razglasili po svetu.

Kaj pravi o tem dogodku Sveto pismo?

Ko je bil Jezus rojen v Betlehemu v Judeji v dneh kralja Heroda, so prišli modri z Vzhoda v Jeruzalem in govorili: »Kje je ta, ki se je rodil kot judovski kralj? Videli smo namreč, da je vzšla njegova zvezda,in smo se mu prišli poklonit.« Mt 2, 1-2

Nekaj je dodala še ljudska domišljija

Zanimivo, da Sveto pismo ne govori niti o kraljih in celo ne o njihovem številu. Samo pravi, da so bili “modri z Vzhoda”.

Prepričanje, da so bili to kralji, da so bili trije, da so prijezdili na kamelah, da je bil en Evropejec, en Azijec in en Afričan (temnopolt), da jim je bilo ime Gašper, Miha, Boltežar (otroci ga včasih “ljubkovalno” imenujejo kar Buldožer), so ljudje dodali kasneje.
Vir: Wikipedija

Nič zato, gotovo je, če so bili modri, so bili kralji (pravzaprav se tudi spodobi, da se Kralju – četudi še v obliki deteta, pridejo pokloniti kralji) in gotovo je, da so prišli z več koncev, saj veliko modrih ljudi gotovo tudi v tistem času ni bilo najti na enem mestu (tako kot še danes :) ) in prav je, da so novico o novorojenem Kralju ponesli na vse konce sveta.

Kako pa mi razglašamo rojstvo Odrešenika?

Mi smo pa na praznik Gospodovega razglašenja povabljeni, da svetu kar naprej razglašamo Gospodovo rojstvo in njegovo stalno prisotnost med nami.

Za mnoge, pravzaprav za vse nas, se mora Jezus znova roditi. Predvsem za nas tu v Evropi – takimenovani zibelki krščanstva.

Ali vidimo in znamo presoditi znamenja (časov), kot so znali trije modri (“Videli smo namreč, da je vzšla njegova zvezda, … Mt 2, 2)?

Smo pripravljeni razglašati veselo novico?

Foto: Blog "Break Through To God"

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.