Zažiga

3 Zažgi

Prenesi v

Praznik svetih treh kraljev, ki verjetno sploh niso bili kralji

Aleš Čerin, uredništvo SkavtNET 06.01.2011
Praznik svetih treh kraljev praznujemo 6. januarja kot praznik Gospodovega razglašenja. Na ta dan so se mu prišli poklonit modri z vzhoda in novico o rojstvu Rešenika razglasili po svetu. Kako pa mi razglašamo rojstvo Odrešenika?
Trije modri Trije modri (Avtor: http://i.ichabodsview.com)

Kaj pravi o tem dogodku Sveto pismo?

Ko je bil Jezus rojen v Betlehemu v Judeji v dneh kralja Heroda, so prišli modri z Vzhoda v Jeruzalem in govorili: »Kje je ta, ki se je rodil kot judovski kralj? Videli smo namreč, da je vzšla njegova zvezda,in smo se mu prišli poklonit.« Mt 2, 1-2

Nekaj je dodala še ljudska domišljija

Zanimivo, da Sveto pismo ne govori niti o kraljih in celo ne o njihovem številu. Samo pravi, da so bili "modri z Vzhoda". Prepričanje, da so bili to kralji, da so bili trije, da so prijezdili na kamelah, da je bil en Evropejec, en Azijec in en Afričan (temnopolt), da jim je bilo ime Gašper, Miha, Boltežar (otroci ga včasih "ljubkovalno" imenujejo kar Buldožer), so ljudje dodali kasneje. Vir: Wikipedija

Nič zato, gotovo je, če so bili modri, so bili kralji (pravzaprav se tudi spodobi, da se Kralju - četudi še v obliki deteta, pridejo pokloniti kralji) in gotovo je, da so prišli z več koncev, saj veliko modrih ljudi gotovo tudi v tistem času ni bilo najti na enem mestu (tako kot še danes :) ) in prav je, da so novico o novorojenem Kralju ponesli na vse konce sveta.

Kako pa mi razglašamo rojstvo Odrešenika?

Mi smo pa na praznik Gospodovega razglašenja povabljeni, da svetu kar naprej razglašamo Gospodovo rojstvo in njegovo stalno prisotnost med nami. Za mnoge, pravzaprav za vse nas, se mora Jezus znova roditi. Predvsem za nas tu v Evropi - takimenovani zibelki krščanstva.

Ali vidimo in znamo presoditi znamenja (časov), kot so znali trije modri: "Videli smo namreč, da je vzšla njegova zvezda, ..." Mt 2, 2? Smo pripravljeni razglašati?

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.