Zažiga

26 Zažgi

Prenesi v

Spomladanski svet Združenja za nami!

Sabina Rupnik 12.03.2007
V soboto se je 85 delegatov Zskss odločalo o naši skupni prihodnosti. Na spomladanskem svetu Združenja, ki že tradicionalno poteka na Teološki fakulteti v Ljubljani, se je na dnevnem redu znašlo kar nekaj pomembnih pobud in predlogov izvršnega odbora ter drugih delegatov.
zasedanje sveta Zskss zasedanje sveta Zskss (Avtor: Matej Černetič)
Po večletnem tuhtanju, načrtovanju in usklajevanju se je končno sprejela nova shema usposabljanja voditeljev, ki bo prevetrila dosedanji sistem in doprinesla k višji kakovosti vodenja v vejah. Poverjenica za usposabljanje voditeljev Saša Aberšek in vodja tropa za prenovo usposabljanja Urška Slana sta predstavili najpomembnejše točke sprememb in izsledke zadnjih razprav o prenovi. Te nam prinašajo novosti na področju prenašanja odgovornosti za usposabljanje na skupnosti voditeljev stegov, spremenjene vsebine in strukturo prve taborne šole (namesto TŠ Pota), TŠ Združenja idr. Nova shema je tako postala podlaga za vse nadaljnje dokumente v zvezi z usposabljanjem, ki se bodo po sklepu tega sveta sprejemali novembra letos.
Sprejet je bil tudi predlog o ustanovitvi Zavoda SkavtNET. Skavtski spletni servis je že pred časom močno presegel okvire, znotraj katerih je bilo mogoče delati povsem prostovoljno in z omejenimi sredstvi za vzdrževanje potrebne opreme. S sklepom, s katerim je svet Zskss pooblastil izvršni odbor, da lahko začne s postopkom ustanavljanja zavoda, tako odpiramo možnosti/priložnosti za enostavnejše financiranje, fleksibilnejše odločanje znotraj strokovnih krogov in s tem kakovostnejše delovanje SkavtNET-a.
Po sobotnem zasedanju smo bolj na tekočem tudi z dogajanjem v zvezi s vseslovenskim jamboreejem, ki ga poverjeništvo za program pripravlja za naslednje poletje. Glede na sklep prejšnjega sveta se načrtuje dogodek, ki bo vsaki veji omogočal delovanje po njeni metodi. Tako bo jamboree bržkone zastavljen po sistemu potovalnega dela veje PP, vmesnega skupnega dvodnevnega srečanja vseh vej ter nekajdnevnega stacionarnega dogajanja za IV in VV, vsaka veja na svoji lokaciji. Poleg osnove v metodi bo poudarek še na dejavnostih čez leto ter soudeležbo vseh skavtinj in skavtov pri ustvarjanju programa. Predlagana je tema »skavtska identiteta«, ki bo odgovarjala na vprašanje »Kaj pomeni biti skavt-inja?«
Poverjenica za mednarodne odnose Korana Kovačevič pa nas je ponovno spomnila, da smo letos skupaj z bratsko ZTS gostitelji Evropske skavtske konference. Približno 500 delegatov iz vseh evropskih in tudi severnoafriških držav bo pod okriljem obeh svetovnih skavtskih organizacij, WAGGGS in WOSM, v Sloveniji zasedalo od 5. do 11. maja. Poverjenica je vse stege povabila k sodelovanju na mednarodni tržnici, kjer bodo delegati v dobrodelni akciji lahko kupovali izdelke stegov in rodov. Več o tem tudi v novem Skavtiču, ki bo v teh dneh v vaših nabiralnikih.
Dejstvo o zavidljivem številu delegatov na tokratnem svetu pušča vtis, da se med stegi prebuja zavest o pomembnosti skupnega odločanja in nam daje upanje o svetli prihodnosti skavtstva v Sloveniji. Tokrat 85, naslednjič ciljamo na 100!

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.